dijous, 23 de febrer del 2017

Halitosi felina - El mal alè en els gats

A partir dels 3 anys, 7 de cada 10 gats pateixen halitosi. L'alè del gat no se suposa que hagi de ser sempre agradable, sobretot si el tenim ben a prop quan badalla o es llepa, però vigilem si hi ha una fortor fètida o crònica, perquè podria ser per un problema mèdic subjacent.

Què podria estar causant el mal alè del meu amic felí?
Moltes vegades el mal alè és causat per una acumulació de carrall que produeixen els bacteris a la boca. Certs gats poden ser especialment propensos a la placa i el carrall. El carrall no es més que la concentració de sals (calci i fòsfor) a la superfície de les dents del gat; que no triga a concentrar restes de menjar i saliva, amb els bacteris responsables del mal alè felí. La dieta i algunes condicions dermatològiques també poden ser factors contribuents. Una altra causa també pot ser una insufucient ingesta de líquid. Molts gats no arriben a beure els 0'5 litres diaris que necessiten i no es crea la salivació que permetria netejar la boca de bacteris. No obstant això, el mal alè persistent pot indicar problemes mèdics més greus, com anomalies a la boca, les vies respiratòries, el tracte gastrointestinal, el fetge o els ronyons. En tot cas, l'halitosi és un senyal d'alerta.


Com puc determinar la causa del mal alè del meu gat?
Un examen físic pot revelar la causa del problema del nostre amic. Si no fos així, és probable que haguem de realitzar més proves. Estiguem preparats per respondre preguntes sobre la dieta, higiene bucal, hàbits d'exercici, l'actitud general i el comportament diari sobre micció, si beu sovint...

Els símptomes a continuació requereixen atenció veterinària:
- Carrall marró excessiu en les dents, sobretot quan va acompanyat de baveig, dificultat per menjar i genives vermelles i inflamades, que podria indicar malaltia dental greu o de les genives.
- Respiració inusualment dolça o afruitada pot indicar diabetis, sobretot si el gat ha estat bevent i orinant amb més freqüència de l'habitual.
- Alè amb fortor a orina pot ser un signe de malaltia renal.
- Una olor inusual acompanyada de vòmits, falta d'apetit i còrnies o genives de color groc podrien indicar un problema en el fetge.

Com es tracta el mal alè?
El tractament depèn del diagnòstic del seu veterinari. Si la placa és la culpable, el nostre amic pot requerir una neteja professional. Si la causa és gastrointestinal o una anormalitat en el fetge, els ronyons o els pulmons,  consultem al veterinari sobre els passos que haurem de prendre.

Com puc evitar que el meu gat tingui mal alè?
Portem-lo a revisions mèdiques regulars per assegurar-nos que no té problemes mèdics subjacents que poden causar l'halitosi, i assegurem-nos que el veterinari supervisa i dóna seguiment de l'estat de les dents del gat i la respiració. Raspallem les dents del nostre amic amb freqüència (cada dia seria ideal) si els acostumem des de petits serà una tasca fàcil (assegurem-nos d'usar pasta de dents formulada per a gats).
Hi ha productes de salut oral, elixirs bucals o "premis" que ajuden a mitigar l'olor i mantenir la boca sana. Si és perquè beu poc, assegurem-nos que l'aigua del seu bol sempre està neta. També podem adquirir una font per a gats, on l'aigua sempre està en moviment i això els animarà a beure.
Sobre l'alimentació, n'hi ha que ajudarà a prevenir malalties dentals. Per exemple, l'acció abrasiva de la croqueta dura de mastegar pot ralentir la formació de placa. L'herba gatera també ajudarà, ja que té un regust mentolat.

Què succeeix si ignoro el mal alè del meu gat?
Si es deixa sense tractament, la malaltia de les genives i l'excés de carrall, a més de ser una de les causes del mal alè, pot conduir a la infecció i la pèrdua de dents.