dilluns, 27 de febrer del 2017

d'animal de companyia a espècies invasores

 Alguns dels animals que comprem a la botiga i tenim tancats a casa es converteixen en espècies invasores si s'escapen o són alliberats, per exemple les tortugues de Florida (d’orelles vermelles).
És important coneixer-les, restringir la seva comercialització i en el cas que ja les tinguem, evitar amb tots els mitjans que se’ns escapin.


Les cotorres
Possiblement sigui una de les espècies que primer ens arriba a la ment. Aquí Catalunya es comercialitzen desenes de psitàcids (lloros, periquitos, agapornis, ninfes..) però de tot aquest grup d’aus, ha estat la cotorra de Kramer i l’argentina les que han sabut adaptar-se al nostre entorn. El seu cant escandalós ha propiciat que molts particulars hagin alliberat intencionadament aquestes aus, al que també s’ha unit les fugues accidentals.

A Catalunya es van divisar les primeres cotorres argentines en llibertat l’any 1975 a Barcelona, i en pocs anys es va convertir en una au freqüent d’aquesta i altres grans ciutats. Avui dia es reprodueix amb èxit a moltes poblacions, sobretot les més properes al Mediterrani i altres zones càlides. Rarament ocupa ambients naturals o llunyans a àrees urbanes. Causen nombrosos problemes de seguretat pública pel perill de despreniment que suposen els grans nius que construeixen i la degradació del mobiliari urbà per les defecacions.
Per aquest motiu, seria convenient que, abans de pensar a comprar cap animal exòtic, sabéssim quin serà el seu comportament en captivitat, així evitarem que el seu cant ens molesti, que creixi més del compte, que mossegui, i no caldrà deixar-lo anar...