dijous, 16 de febrer del 2017

Els àcars en les orelles del gat

Els àcars (otodectes cynotis) són paràsits microscòpics que viuen en l'ambient càlid i fosc del canal auditiu dels nostres amics, on s'alimenten de restes de pell. Aquests àcars produeixen irritació i picor, la qual cosa fa que el nostre amic es grati les orelles o sacsegi el cap. Si eliminem els àcars de l'oïda, evitem problemes posteriors i el nostre amic serà un gat sa i sobretot feliç (els àcars són també una causa d'estrès).

Determinem si el nostre amic felí té àcars
- Els àcars, dins el conducte auditiu, provoquen que es produeixi quantitats excessives de cera, generalment de color marró fosc, com si fos sorra o cera bruta (és un sistema de defensa contra la infestació).
- També notarem una olor fètida provinent de les orelles (no sempre).
- Observem si es grata o sacseja el cap. Els àcars causen irritació i per això és probable que el gat es grati constantment l'orella amb la pota, intenti netejar-se l'interior amb la pota llepada, o que sacsegi amb freqüència el cap.
- Un gat que hagi sofert d'àcars durant molt temps pot desenvolupar pòlips inflamatoris (nòduls o creixements anòmals) als canals auditius i butllofes amb sang a les orelles a causa del frec i del gratat constant.
- A més, l'oïda externa podria inflamar-se i produir pus i el timpà del gat podria trencar-se, ocasionant problemes d'equilibri i d'altres tipus que requereixin ajuda veterinària professional.
- Observem la postura del nostre amic. Un gat amb àcars a l'orella sol inclinar el cap cap a un costat (si notem que freqüentment inclina el cap a un costat, encara que no hi hagi àcars, hem de portar-lo al Centre veterinari perquè podria ser símptoma d'altres causes clíniques).
- Si notem que, a més del que hem dit, està molt neguitós i té reaccions sobtades, possiblement sigui per la poca efectivitat de rascar-se (els àcars són a l'interior de l'oïda, i per molt que rasqui, no hi arribarà).

Si tenim més d'un gat o gos i sospitem que un d'ells té àcars, tractem-los a tots, ja que es propaguen fàcilment entre els animals quan dormen junts o es freguen uns amb altres. Si li fem el tractament només a l'afectat, és possible que els altres alberguin el paràsit sense mostrar símptomes i puguin funcionar com un reservori per una reinfecció posterior.

Tractem el gat amb gotes per a l'oïda
Portem el nostre amic al Centre Veterinari, on li revisaran el timpà per assegurar-se que estigui intacte abans d'administrar un tractament (el timpà actua com a barrera per aturar les gotes i evitar que entrin a l'oïda interna, ja que si el timpà estigués malmès, una gota podria afectar l'equilibri).
Una vegada fet un diagnòstic ens receptaran les gotes adequades i efectives per eliminar els àcars de l'oïda. Hi ha botigues on també venen productes semblants, però en general són menys efectius. Es recomana utilitzar solament el medicament i amb la freqüència que el Centre Veterinari ens indiqui (que generalment sol ser d'una vegada al dia durant una setmana).
Abans de posar-li el medicament/gotes al nostre amic felí, organitzem tot el que necessitarem, per evitar-li temps d'estrès
- una tovallola gran per estendre-la sobre la taula (perquè no rellisqui, o per embolicar-lo)
- gasses (no cotó!) i producte específic per netejar-li el conducte auditiu
- les gotes/medicament per a les oïdes
Si és possible, demanem-li a algú que ens ajudi a subjectar-lo per tenir ambdues mans lliures per aplicar-li les gotes.
Som-hi:
Si és un gat que oposa resistència, l'haurem d'embolcallar suau i fermament amb una tovallola, ajustant-lo bé, sense fer-li mal, lògicament, per immobilizar les potes.
- Netegem les orelles. Emboliquem el nostre dit índex amb la gassa humida de producte netejador o apliquem  un raig del producte directament dins el conducte, i amb cura repassem l'interior de l'orella del nostre amic. Segurament necessitarem diverses gasses fins que quedi el conducte net.
- Apliquem-li les gotes. Col·loquem el nostre amic amb la seva cara mirant-nos cap a nosaltres i amb el comptagotes apliquem la quantitat indicada dins del canal auditiu.
- Fem un lleuger massatge a l'orella, suaument amb el polze, ja que això ajudarà que les gotes rellisquin més profundament dins del canal auditiu. En aquest moment, el nostre amic tindrà ganes irrefrenables de rascar-se. Aguantem-li les potes si podem.

Repetim el procés segons les indicacions del Centre Veterinari, i repetim-ho diàriament durant els dies indicats. Si el nostre amic encara segueix mostrant signes d'irritació al final del tractament, portem-lo novament al Centre Veterinari perquè li facin una altra revisió.

Alguns gats són sensibles als ingredients actius de les gotes per a les oïdes i poden desenvolupar problemes d'equilibri com a conseqüència del medicament, (encara que els timpans no presentin lesions). Si això succeeix, diguem-ho immediatament al Centre Veterinari.

Prevenim una reinfecció
Tractem a tots els gats de casa amb selamectina. És un poderós antiparasitari disponible per a gats i gossos. Aquest medicament ajuda a prevenir la infestació d'àcars, puces i alguns paràsits intestinals. Si tenim diversos gats, tractem-los a tots amb un antiparasitari tòpic a base de selamectina.
La selamectina evitarà que el nostre amic presenti una reinfecció i ajuda a prevenir que un altre dels nostres gats desenvolupi paràsits.
La selamectina ve normalment en un format de pipeta, que s'ha d'aplicar formant una línia dins el pelatge del cap, començant entre les dues orelles direcció al llom del gat. No li posem mai directament dins l'orella. Una sola aplicació ha de ser suficient per eliminar una infecció d'àcars de l'oïda.

Els tractaments a base de selamectina no estan autoritzats per tractar els àcars de l'oïda en els gossos. Si tenim un gos que pugui infectar-se amb els àcars que es propaguin del nostre gat, portem-lo al veterinari perquè li faci un tractament preventiu escpecífic.

Protegim les potes del gat. Ruixem-les amb fipronil. És un tractament tòpic que mata les paparres, puces, polls i altres paràsits. Aquest tractament pot matar directament qualsevol àcar que s'hagi fixat a la pell o al pelatge del gat per haver-se gratat. Per tant, això evitarà que hi hagi una reinfecció quan el gat es torni a gratar l'orella amb una pota que encara pugui tenir àcars.

Les infeccions d'oïda causades per àcars poden ser greus si no es tracten, ocasionant danys al canal auditiu i en el timpà. Els àcars de l'oïda són molt contagiosos i poden transmetre's d'un gat a un altre gat, d'un gat a un gos i viceversa, per la qual cosa és important tractar-los a tots al mateix temps. ah, no es propaga a les persones.

 
Potser també t'interessa: - Epilèpsia felina