divendres, 3 de maig del 2013

Diferenciació entre mascles i femelles

- En algunes espècies de rapinyaires i aràcnids, les femelles són més grans que els mascles.
- En mamífers, la majoria de vegades el mascle és més gran.
- En el cas de les aus (normalment les migratòries), els mascles presenten un plomatge més cridaner que el de les femelles (dimorfisme estacional: mascles i femelles tenen un plomatge diferent durant l'estació reproductiva i durant l'estació hivernal o no reproductiva)
- En el cas dels mamífers en què els òrgans sexuals masculins (o les glàndules mamàries de les femelles) es manifesten de manera externa, el dimorfisme sexual és ben clar (el cas dels humans, gossos, vacuns, etc)
- dofí: en la regió ventral hi ha dues obertures longitudinals, que en el cas dels mascles es troben relativament allunyades entre sí, i en les femelles es troben molt properes entre sí (a més, a les femelles, a banda i banda hi trobem dos solcs, que corresponen als mugrons que segregaran llet i serviran per amamantar les cries).
- Papallona: l’abdomen del mascle (al final del tronc) acaba més en punta que el de la femella, que és un xic més arrodonit.
- grill: les femelles disposen d’una extremitat extra sota l’adbomen, que utilitzen per fer el forat a terra on pondran els ous.
- gripau: la femella NO és la granota. Són dues espècies diferents d’amfibis.

COM DIFERENCIAR MASCLE I FEMELLA ENTRE ELS NOSTRES AMICS:
AUS:
- Periquito comú: El mascle té la part del nas sobre el bec lleugerament más blavosa o lila, i la de la femella és més rosada-blanca o marronosa.
- Canari: el mascle de més de 6 mesos cantarà quan estigui sol, la femella només piula.
- Cotorra: no és possible saber-ne el sexe a simple vista, s’ha de recórrer a un examen veterinari. Només se sabrà pel comportament, ja que la femella és l’encarregada de fer el niu, amb branquetes.
- Carolina/ninfa: en exemplars adults (després de la primera muda, als 6 mesos) el mascle presenta uns colors més vius, mentre la femella té un plomatge de color més apagat. Sota la cua i les ales, el mascle és unicolor, la femella presenta unes aigües.

RÈPTILS:
-         La tortuga de caixa: La majoria dels mascles adults tenen l'iris dels ulls de color vermell, mentre que els de les femelles són de color cafè groguenc. Els mascles també difereixen de les femelles perquè les ungles de les seves potes posteriors són més curtes, robustes i corbes, i perquè la seva cua és més llarga i gruixuda.
-         La tortuga d’aigua: els mascles adults tenen la closca inferior cóncava, és a dir, tenen com una curvatura, mentre que les femelles tenen la closca completament plana. Això és pel fet que el mascle a l’hora d’aparellar-se es posa a sobre de la femella i amb aquesta forma tan peculiar fa que es pugui mantenir en la posició adequada tota l’estona. Un altre ítem per a distingir-les és que les tortugues femelles normalment són més grans tot i que per a confiar plenament en aquest diagnòstic s’ha de saber l’edat exacte que tenen els exemplars perquè si no tenen la mateixa edat una creixerà abans que l’altra. Finalment l’última característica que ens pot ajudar a distingir el sexe de les tortugues és que la tortuga mascle té les ungles bastant més llargues que la femella.

PEIXOS:
-       Hi ha un 10% que pateixen hermafrodisme (primer són mascles i després femelles o a l'inversa; o  ambdós alhora ,segons l'espècie, que tant produeixen espermatozous com òvuls). La resta són unisexuals, o sigui, mascle o femella des de naixement, com la majoria de vertebrats.

ROSEGADORS:
-   cobai: agafem el nostre amic cobai per les potes davanteres, de manera que pengi de les potes del darrere: si es mascle veurem com surt una punta del penis a la zona genital. Si és femella, la zona genital tindrà forma de Y, sense el punt. S’ha de repetir al cap d’uns dies sempre que “surti” femella, ja que podria ser un mascle neguitós.
Hamster: el mascle té més distància entre els genitals i la zona anal, en canvi la femella són dos orificis propers i si ens fixem trobarem 5 petits mugrons als laterals.

ALTRES PETITS MAMÍFERS:
- Fura: el mascle té més distància entre els genitals (una pretuberància que es nota sota el pèl, a la zona del melic) i la zona anal, que la femella (un orifici propera l’anus)
-    Eriçó: el mascle té l’organ genital a la zona ventral (com un melic). La femella té l’orifici genital proper a l’anus.