dilluns, 2 d’abril del 2012

Peixos d'aquari


Un aquari és un petit ecosistema que podem tenir a casa i gaudir-ne; Però no és un altre element decoratiu de la casa, està viu i s'ha de mantenir. Necessita que en tinguem una cura constant.
Hi ha, bàsicament, tres tipus d'aquaris:
  • Aquaris d'aigua calenta
  • Aquaris d'aigua freda
  • Aquaris d'aigua salada
Tots ells són diferents, i tot i que tenen un funcionament bàsic idèntic, cada un té les seves característiques, que són importants a l'hora de triar quin volem tenir a casa.
Els aquaris d'aigua freda són els més simples, ja que els peixos d'aquest tipus són els més resistents i, per tant, els que ens aguantaran més, els que tindran menys malalties o que si emmalalteixen es curaran amb més facilitat. Per contra, cal dir que hi ha menys varietat de peixos.
Els aquaris d'aigua calenta són en el punt intermedi. Tenen més necessitats que els d'aigua freda, però en podem obtenir més varietat. A les botigues hi ha majoritàriament peixos d'aquest tipus. N'hi ha de moltes mides, formes i colors diferents, tot i que predominen els petitets. Podem trobar-ne de molt econòmics, i de no tant, diferents compatibilitats (no es pot barrejar qualsevol tipus de peix),...
Els aquaris d'aigua salada són els més complexos. A més, podem trobar pocs llocs on tinguin peixos d'aquest tipus. Requereixen més atencions, són més complicats de mantenir i són també els més cars. Tot i així podem trobar peixos impressionants, grans, amb colors molt vius...
INSTAL·LACIÓ
Les peces que ens trobarem en un aquari seran les següents:
1.      Escalfador: Només en aquaris d'aigua calenta. S'encarrega d'escalfar l'aigua de l'aquari fins a la temperatura desitjada. L'ideal és aconseguir 26ºC. Els peixos d'aigua calenta poden aguantar l'interval de temperatures de 20ºC a 30ºC; per això a 26ºC; pot pujar uns graus la temperatura al migdia i baixar-ne algun a la nit, però sempre estarem dins el marge correcte. És molt recomanable posar un termòmetre enganxat (per fora) al vidre de l'aquari per poder controlar la temperatura i assegurar-nos que és la que ens interessa.
2.      Filtre: S'encarrega de depurar l'aigua. N'hi ha de molt senzills, amb una esponja i altres de més complexos, que porten diferents materials, amb diferent mida de porus. Podem trobar: perló, esponges de diferent gruix, carbó, ceràmica...
3.      Llum: la llum és un element decoratiu, però alhora, podem trobar diferents fluorescents específics per a plantes naturals o diferents tipus de peix, que els donarà la llum ideal per créixer.
4.      Aigua: Ha d'estar en unes condicions adequades de minerals i pH perquè els peixos puguin viure.
5.      Decoració: la sorra (de diferents colors i textures), les plantes (naturals o artificials), les figures i els difusors faran que el nostre aquari s'adapti al nostre gust, donarà als peixos protecció i amagatalls...
6.      Compressor: és un aparell que va connectat a través d'un tub a un difusor. Els difusors s'enterren a la sorra o s'amaguen en la decoració i fan bombolles. Són, principalment, un element decoratiu, però també aporten oxigen a l'aigua.
MUNTATGE:
Hem de començar netejant l'aquari amb aigua per treure les restes de pols que puguin haver-hi. També hem de netejar la sorra, directament a l'aixeta fins que l'aigua surti transparent.
El primer dia:
  • Col·loqueu la sorra amb cura intentant fer una capa uniforme.
  • Col·loqueu la decoració
  • Ompliu l'aquari d'aigua, molt a poc a poc intentant no desmuntar la sorra i la decoració. Podem fer servir aigua de l'aixeta però l'hem de tractar amb un condicionador que eliminarà el clor i crearà una aigua biològica. Aquest producte té altres efectes beneficiosos per als peixos: és un antiestrès i protector de membranes.
  • S'ha de connectar el filtre i l'escalfador perquè comenci a escalfar l'aigua.
  • Cal posar bactèries vives al filtre. Les hi hem de posar durant els 10 primers dies; després, ho farem un cop al mes quan revisem els filtres.
El tercer dia. Començarem a posar peixos: posarem la bossa tancada, flotant dins l'aigua durant uns 5 minuts perquè s'igualin les temperatures, seguidament, obrirem la bossa i hi anirem afegint aigua de l'aquari (tres o quatre vegades). A continuació ja podem agafar els peixos amb un salabret i deixar-los en el seu nou aquari. Hem de començar amb pocs peixos (2-3) i resistents, ja que els primers dies les condicions de l'aquari encara no són òptimes.
La setmana següent. Al cap d'una setmana ja podem afegir-hi més peixos. És important augmentar el nombre de peixos a poc a poc.
MANTENIMENT:
Cada 20-30 dies s'ha de fer una canvi d'aigua. És l'importantíssim que sigui un canvi d'aigua parcial; (un 10-20% del total). Hauríem d'agafar aigua del fons per eliminar el màxim de substàncies tòxiques (que es van acumulant). El més senzill és utilitzar un aspirador de fons, així aconseguim agafar l'aigua del fons i treure restes de menjar i altres residus. Sempre que posem aigua a l'aquari hem d'utilitzar el condicionador per eliminar el clor. Una vegada al mes ens hem de revisar el filtre. No és necessari netejar-lo cada vegada. Les esponges es poden netejar quan veiem que la bomba perd potència; això ens indicarà que s'està obstruint el filtre. Els elements del filtre s'han de netejar, si pot ser, amb aigua del mateix aquari (treure'n una mica amb una galleda). El perló, quan està brut, el més senzill és canviar-lo i la ceràmica s'ha de canviar molt poc; per exemple, una vegada a l'any, ja que a la ceràmica és on viuen les bactèries que formen part de l'ecosistema. Si canviem la ceràmica molt sovint aconseguirem eliminar aquestes bactèries i seria com si comencéssim de nou. Quan netegem el filtre és recomanable posar-hi Nitrivec.
Els vidres són els que s'han de netejar més sovint. Per facilitar-nos la feina, hi ha uns imans que es fan servir des de fora de l'aquari.
La decoració s'ha de netejar quan es vegi bruta.
Si tenim l'aquari en un lloc on toca molt la llum se'ns embrutarà abans, ja que la llum potencia el creixement de les algues i la decoració i els vidres es tornen verds.
És important també controlar una vegada al mes o, en els canvis d'aigua, els valors de pH, GH, KH... 
Xè - VetXarxa

 
 Peix Vermell comú
Nom científic:
Cyprinidae
Descripció:
Lloc d'origen Xina
Mida 30 cm
Comportament pacífic i tranquil,
Alimentació:
Menja molt, es nodreix de fulles i aliment viu, és Omnívor.
Reproducció:
Ovípar
Hàbitats:
Necessita una temperatura entre 10º C i 28º C. La il·luminació ha de ser atenuada.
Aquari aigua
Duresa 5 - 20º
PH 6 - 7,5
Mides de l'aquari 90 cm
Regió de l'aquari, Mitja

Peix Neó
Nom científic:
Characidae
Descripció:
Lloc d'origen Rio Paraguai
Mida 3,5 cm Comportament pacífic. Molt actiu
Alimentació:
S'alimenta de fulles
Reproducció:
Ovípar. Posta lliure
Hàbitats:
Necessita una temperatura entre 24º C i 27º C.
Aquari, aigua
Duresa, 5 - 15º
PH, 6 - 7,5
Mides de l'aquari 60 litres
Regió de l'aquari Mitja Superfície

 Plecostomus
Nom científic:
Loricariidae
Descripció:
Lloc d'orígen Brasil, Bolivia, Paraguay.
Mida 30 cm, no està protegit per escates, però si per espines.
És un peix pacífic, però molt territorial i actiu
Alimentació:
S'alimenta d'algues, (Idoni per eliminar les algues del aquari) i vegetals: enciam, espinaques, fulles de col, etc.
Reproducció:
Ovípar. (Mai s'ha pogut reproduir en un aquari).
Hàbitats:
Necessita una temperatura entre 19º C i 26º C. El plecostomus és un animal nocturn.
Aquari, aigua
Duresa, 10-20º
PH, 7
Mides de l'aquari 60 cm. Necessita espai per nedar i marcar el seu territori.

 
Peix Pallasso Ocel·lat
Nom científic:
Amphiprion ocellaris
Descripció:
Aquests peixos pallasso són de color taronja brillant amb tres franges blanques i un marge negre prim que les envolta.
Alimentació:
Són peixos omnívors que s’alimenten de zooplàncton i d’algues filamentoses.
Reproducció:
La seva reproducció és ovípara. Generalment el vincle que s’estableix entre una parella de peixos pallasso és molt fort i està relacionat amb la petita talla del seu territori, centrat en l'anemone.
Hàbitats:
Viu en esculls coral∙lins, associats amb anemones
Es troba en aigües tropicals, sobretot a l’IndoPacífic
Aquari, aigua
El peix pallasso ocel∙lat és un animal gregari, que viu, com tots els peixos pallasso, en simbiosi amb les anemones. Els peixos es protegeixen entre els tentacles verinosos de les anemones, mentre que l'anemone aprofita els trossos de menjar que els seus hostes deixen caure quan s'alimenten. Altres beneficis que procuren els peixos pallasso a les anemones és que se'ls mengen els paràsits, i que les venten per crear un augment de circulació d'aigua al seu voltant, oxigenant-les.