dilluns, 28 de gener del 2013

Xeromicteria, o musell sec


En alguns casos es pot tractar d'una malaltia però en principi no cal que ens alarmem ja que la sequedat del musell sol ser un símptoma comú també en gossos sans.
També és veritat que és necessari descartar totes les possibles causes que produeixen aquesta alteració abans d'atribuir-ho a l'edat (si li treiem importància, afirmant que és “normal en gossos vells” pot conduir a errors diagnòstics i agreujament de malalties subjacents). La sequedat del musell, quan es tracta d'una malaltia, constitueix un signe clínic contundent, en molts casos, de desordres metabòlics o neurològics. Després de realitzar una anàlisi de sang es pot detectar de forma primerenca malalties complexes com el càncer, com pèrdua de proteïnes o com la malaltia de Lyme.
Si observem el musell del nostre amic, veurem que fluctua entre lleugerament sec o un musell suau i humit segons el dia, el clima i la humitat. El musell d'un gos en general està humit gràcies a les glàndules nasals laterals i les glàndules vestibulars que produeixen secrecions per mantenir-les humides.
Quan el musell està massa espès, esquerdat, o sagna, vol dir que alguna cosa no està funcionant bé. Algunes malalties de la pell subjacents o malalties immunològiques tals com lupus es poden presentar d'aquesta manera.

Quins símptomes justifiquen una visita al veterinari?
- Sagnat del musell
- Secreció de color verd del nas
- Engrossament excessiu del musell o amb esquerdes
- Grumolls, nòduls prop del musell
- Qualsevol asimetria del nas o de la cavitat nasal
- Senten picor, es graten o freguen el musell per terra o per la paret

Quan el problema de la sequedat del musell perdura diversos dies, el millor remei casolà és netejar-lo amb sabó específic caní,  assequem-lo ràpidament i apliquem una mínima quantitat de vaselina al musell. A més es recomana que prengui una gran quantitat d'aigua freda i sobretot evitem que prengui el sol o s'exposi en èpoques de fred a baixes temperatures. Aquests remeis naturals són temporals. Si continua amb el musell sec, vol dir que té el sistema immune debilitat. És probable que tingui les defenses baixes i haurem de donar-li alguna vitamina.
Una de les causes que sol portar sequedat en el musell és la conseqüència d'haver passat llargues hores sota el sol. Les cremades solars produeixen problemes en la pell, per la qual cosa haurem d'utilitzar alguna loció específica. Tampoc ens oblidem d'oferir-li sempre un espai amb ombra i aigua corrent i fresca, (encara que el musell estigui en perfectes condicions).