dijous, 13 de desembre del 2012

El tràfic il·legal "d'espècies exòtiques"


Les xarxes internacionals de comerç d'animals de companyia i les seves parts suposen una de les principals en tot el món en volum de negoci, després del narcotràfic, la falsificació i el tràfic amb persones, d'acord amb el nou informe de WWF La lluita contra el Tràfic Il·legal d'Espècies.

A més de conduir moltes espècies amenaçades a l'extinció, el comerç il·legal de vida salvatge enforteix les xarxes criminals i planteja riscos cada vegada menys controlats per a la salut mundial, segons l'informe fet públic el 13 de desembre 2012 a la seu central de l'ONU a Nova York.

Més de 250 rinoceronts han estat massacrats en un any a Sud-àfrica per extreure la seva banya, desenes de milers d'elefants en zones d'alta protecció són assassinats cada any pels seus ullals i pel negoci de les caceries. Només queden 3.200 tigres en estat salvatge…
Un tant per cent elevat dels camaleons, eriços africans, aus exòtiques, monos pigmeus, que són víctimes de la compra-venda moren durant els trajectes, i les xifres són esborronadores. La caça furtiva i el comerç il·legal es realitza de forma incontrolada a tot el món, però la situació és especialment dramàtica a Àfrica central i el sud-est asiàtic. Països d'origen i destinació dels animals.

Les víctimes es converteixen en "mascotes exòtiques" per satisfer el caprici d’una moda, o van a parar a circs, exposicions o mansions de luxe. Però també són utilitzades les seves parts per al tràfic de pells, ossos, ullals o òrgans, destinats, sobretot a rituals de medecina xinesa, encara que també per a vestimenta o decoració.

La falta de compliment de la llei, la limitada persecució dels delictes o la falta de sancions representatives, fa que els grups criminals operin amb total impunitat. També conclouen que l’augment de la demanda dels consumidors es veu agreujada per la major accessibilitat als productes il·legals a través d'Internet.

Steven Broad, Director Executiu de TRAFFIC, explica: el comerç il·legal d'espècies és habitualment percebut pels governs com un problema exclusivament ambiental i no com un delicte transnacional prioritari per a la justícia. “Els governs han de fer front a delictes contra la fauna salvatge com una qüestió d'urgència. No es tracta només d'un assumpte de protecció del medi ambient, sinó també de la seguretat nacional. És hora de posar fi a aquesta profunda amenaça a l'imperi de la llei".

Jim Leape, Director General de WWF Internacional afirma: “El tràfic il·legal d'espècies s'ha intensificat de manera alarmant en els últims 5 anys”. Aquest negoci està impulsat per organitzacions criminals internacionals, per la qual cosa és necessària una resposta global concentrada i intensa”.

WWF ha engegat una campanya nadalenca d'adopció simbòlica de les espècies més amenaçades pel tràfic il·legal, a través de la venda de peluixos. Els fons recaptats es destinaran a seguir treballant en la conservació d’aquests animals a tot el món.