divendres, 4 de setembre del 2015

Com detectem si el nostre amic felí té càncer

Anys enrere, el càncer en els gats solia ser pràcticament una sentència de mort, però amb els últims avanços de la medicina veterinària, el nostre amic té moltes possibilitats de sortir-se'n. La millor manera de protegir un gat d'aquesta malaltia és informar-nos sobre els símptomes del càncer felí.

Símptomes del càncer en els gats
- Anèmia, pèrdua de pes, tot i que sembli que està menjant la mateixa quantitat de sempre.
- nòduls inusuals o ganglis en qualsevol part del cos, especialment si són cada vegada més grans o canvien de forma. Els ganglis limfàtics inflamats són un símptoma de limfoma felí. Els més fàcils de detectar són els de darrere dels genolls i sota la mandíbula.
- Problemes en menjar o empassar. Ocasionalment pèrdua de gana.
- Secrecions estranyes o sagnat inexplicable per les genives, la boca, el nas, el penis o la vagina, o qualsevol altre orifici corporal.
- Problemes digestius crònics, com ara vòmits o diarrea.
- Problemes per respirar. Una tos persistent, seca i no productiva (símptoma de càncer de pulmó).
- Mal alè (símptoma de càncer oral), encara que també és un símptoma d'una infecció en els sins (inflamació de la mucosa nasal).
- Sobreesforç per orinar o defecar.
- Pèrdua d'energia i cansament general. No pensem erròniament que simplement s'està fent gran.
- Un canvi sobtat de comportament, especialment si es posa de mal humor i de sobte vol que el deixin sol. Això pot indicar que està patint molt dolor.
- Ara i de sobte s'amaga lluny de tot el món (sol indicar que està malalt)
LEUCÈMIA FELINA:
- Anisocoria (alteració de les pupil·les) 
- Incontinència urinària

Revisa'l sovint a la recerca de nòduls o taques a la pell

A tots ens agrada tocar i acariciar als nostres amics felins. Doncs aprofitem per dedicar un moment per comprovar si té nòdul sospitosos a l'esquena, les potes, la boca i sota el coll. Si tenim una gata, mirem si hi ha nòduls al ventre, (símptoma de càncer de mama).


Si trobem un nòdul, prenem nota del següent:

És dur o tou?
On està situat?
El nostre amic se sent incòmode quan el toques?
Com es veu? Té mala olor? Està ulcerat, supura o sagna?

Qualsevol nòdul ha de ser examinat per un veterinari. Els tumors benignes en els gats en general creixen lentament i tenen vores ben definides, mentre que els malignes creixen més ràpid, i poden causar sagnat o ser dolorosos per a l'animal.

A ningú li agrada la idea que el seu amic sofreixi de càncer, però fer-ne cas omís i obviar la situació no ajuda ni soluciona el problema. El tractament és més eficaç quan el càncer es detecta a temps.
Xè 
Potser també t'interessa: Leucèmia Felina