dijous, 13 de juliol del 2017

Normes per viatjar amb animals dins el cotxe

Un animal solt per dins del vehicle provoca, lògicament, més risc d'accident:
- Augmenta la distracció del conductor que n'ha d'estar pendent.
- Pot interferir en la conducció en posar-se damunt del conductor o enmig dels sistemes mecànics (pedals, canvi de marxes, etc.).
- Suposa un risc per a la resta d'usuaris de la via, o per a ell mateix, com és el cas d'un gos traient el cap per la finestra.
- I principal: En cas de frenada brusca o impacte, pot fer-se mal o fer-ne involuntàriament a tercers.

Normativa sobre el transport d'animals de companyia
La Llei sobre Trànsit, Circulació de vehicles a Motor i Seguretat Vial considera que: Els agents podran immobilitzar el vehicle en cas que ”les possibilitats de moviment i camp de visió del conductor resultin sensibles i perillosament reduïdes, pel nombre o posició dels passatgers o per la col·locació dels "objectes transportats”. Tot i que no especifica animals, ni té en compte la seva seguretat, el més lògic i recomanable és que el nostre amic no vagi solt per dins el vehicle.

Sistemes de subjecció
A l'hora de triar un sistema de subjecció segur, cal optar per aquells que han demostrat la seva eficàcia mitjançant assajos de xoc o que estan homologats per les normes europees (per exemple ECE R17 o DIN 75410-2). I no oblidem el sentit comú, que tot i no estar escrit a les lleis sobre trànsit, també hem de valorar: El nostre amic ha d'estar constantment vigilat. Hem d'aturar el vehicle en detectar qualsevol anomalia de comportament (grinyols, vòmits, panteixos, llengua fora, respiració accelerada, etc) hem de donar-li aigua sovint, una ventilació adequada (fora fum de tabac! ells no tenen perquè patir-ne les conseqüències). L'aire condicionat, si n'hi ha, ha de ser indirecte i suau...

Segons la mida/pes del nostre amic, es poden establir diferents sistemes de retenció:


Arnés i cinturó de seguretat
Recomanat per a gossos que seuen al seient de darrere. Cal tenir en compte que la longitud del cinturó de seguretat del seient sigui l'adequada per permetre una certa mobilitat del gos, sense que arribi a moure's alegrement per tot el vehicle. No recomanem que la corretja s'enganxi al collar del nostre amic, perquè en cas de frenada brusca o impacte, podria patir més per ofeg que pel propi accident.


Reixa divisòria
Per a vehicles amb maleter integrat al cotxe (monovolums, 4x4, familiars) és l'opció recomanada sobretot per a animals grossos, ja que permet un mínim de moviment per a l'animal sense interferir en la conducció ni en la seva seguretat. Cal tenir en compte l'estabilitat tant dels respatllers dels seients com del muntatge de la reixa, de manera que s'optarà per aquelles que van muntades des del sostre del vehicle al terra del maleter i que compleixen les normes DIN 75410-2. No tant aquelles xarxes que només fan una separació visual però no retenen en cas que el gos vulgui passar a la part de davant.

Cistella de transport (transporting)
És un dels sistemes més segurs. En cas de posar-lo en el maleter integrat al cotxe (per a animals grossos) S'ha de col·locar el més a prop possible del respatller, per evitar que es tombi, i en posició transversal respecte a direcció de la marxa (o sigui, amb la porta de la cistella de transport mirant cap a la dreta o la part esquerra).
Per a gossos de mida petita i gats, les cistelles de transport s'han de col·locar al terra dels seients de darrere. Mai no s'ha de col·locar a sobre el seient, encara que pensem subjectar-la amb el cinturó de seguretat, ja que les proves realitzades posen de manifest que en cas de topada, la cistella es trenca facilment i el nostre amic sortiria disparat.

Gens recomanat: Encabir el nostre amic en un maleter extern no integrat al vehicle, que tot i no sortir a les normes, són fatídics per tot el que comporten a l'animal (no està vigilat en cap moment, no té sistema de ventilació, no té llibertat mínima de moviments, l'escalfor constant del sol sobre el maleter és mortal (literalment). Està sol. En cas d'accident és nefast (i provablement els auxiliars el tardin a socórrer). Tampoc es recomana l'ús de remolcs, ja que sumades totes les inclemències anomenades al maleter extern, se li suma també la rudesa del viatge per la nul·la amortiguació...

Si volem que el nostre amic sigui feliç amb nosaltres allà on anem, fem-li agradable també el viatge.