dimarts, 20 d’octubre del 2015

La Gestació canina

El període de gestació canina és molt variable, comprès entre els 62 i els 65 dies des de la primera munta(generalment són 9 setmanes), però podria fins i tot arribar als 70 dies. Si bé fins a la 4a-5a setmana tot segueix igual, després de la 4a és convenient augmentar la ració d’aliment, en quantitat i en qualitat (entrada la 4a setmana, la gossa pot patir desgana). Al final de la 5a setmana es fa evident l'estat de gravidesa, els flancs de la gossa s'eixamplen (els embrions desenvolupen els seus òrgans vitals, tot i que el seu augment en grandària és molt lleu). Després d'aquest període, comença l'augment de pes i agrandament de l'abdomen, apareixen símptomes de cansament i la gossa descansa amb més freqüència. Al mateix temps, augmenten el volum dels mugrons, i es distenen, tornant-se rosa el pigment de la glàndula mamària. Els mugrons poden continuar augmentant de grandària fins que la gossa arriba a terme, i uns dies abans del part poden tenir una secreció aquosa anomenada calostre (és el primer que ingereixen els cadells en la seva vida, i actua com a immunoprotector i laxant suau que neteja d'impureses tot el tub digestiu del nounat). Durant la gestació, no s’ha de permetre que la gossa s’engreixi o s’aprimi massa, ambdues situacions poden complicar el part.
L'aconsellable, és alimentar a la gossa amb aliments preparats específicament, que cobreixen els requeriments nutricionals de les gosses gestants. No s'ha d'augmentar les vitamines i minerals sense el consentiment del veterinari.

En augmentar el diàmetre abdominal, també augmentarà el seu apetit, per la qual cosa requerirà un augment en la seva ració diària, tant en quantitat com en qualitat, amb major quantitat de calories i proteïnes, dividida en 3 o 4 porcions diàries. En el cas de gosses grans, poden estar incòmodes les últimes setmanes, i poden perdre interès en el menjar, per la qual cosa s'haurà de recórrer a donar-li aliments mes apetitosos, perquè tinguin una bona alimentació.
És freqüent, que la gossa tingui canvis en la seva personalitat. Una gossa normalment activa, pot tornar-se tranquil•la i afectuosa, o una gossa afable, pot ser en aquests moments summament activa, i en general, totes es tornen mes exigents.
Quant a l'exercici d'una gossa gestant, és necessari que faci exercici per mantenir el seu to muscular, amb accés a la llum, permetent-se-li jugar, córrer i fer totes les seves activitats normals, fins a les últimes dues setmanes, quan s'han de suspendre els exercicis vigorosos així com salts i brincos. Pot continuar-se amb caminades fins al dia del part, anant amb compte que si està molt augmentada de pes, a causa de la gestació, és fàcil que perdi l'equilibri i caigui, podent danyar-se els cadells i inclusivament, produir-se un avortament. Si està dins de casa, i hi ha escales, no ha de permetre's la pujada i baixada corrent, per evitar una caiguda.
El temps mitjana de la gestació és de 63 dies, des del moment de la concepció fins al part, podent ser dos dies abans o després. Les gosses que tenen ventrades grans, regularment pareixen uns dies abans, mentre que les que porten només un o dos cadells, poden perllongar-se fins a l'endemà passat del període normal.
A mesura que s'apropa el moment del part, els cadells es tornen mes actius i inclusivament se'ls pot veure moure, quan la gossa està tirada de costat.
Si per al dia 63 de gestació, la gossa no ha parit, hauria de ser observada. Mentre ella es mantingui alerta, i s'apreciï el moviment dels cadells, no hi ha raó per preocupar-se. No obstant això, si s'observa algun signe anormal, la gossa ha de ser revisada pel veterinari, que és l'únic que pot determinar el que es necessiti fer.