dijous, 25 de febrer del 2016

Displàsia de maluc i alteracions del creixement

Els gossos de raça mitjana i gran poden presentar malalties en les articulacions que estan directament relacionades amb el desenvolupament tan ràpid que experimenten, sobretot durant el primer any de vida.
Aquestes malalties poden afectar a diverses articulacions: espatlla, colze, genoll, cap... però són els malucs d'aquests animals els que més sofreixen una ràpida deterioració coneguda com a Displàsia de maluc.
La Displàsia de maluc té una base genètica, és a dir, els pares i generacions anteriors transmeten als seus fills els gens que faran que es reprodueixi la malaltia en el transcurs de la seva vida. Aquests cadells, neixen amb malucs normals, iguals als de qualsevol altre gos i és durant els primers mesos de vida quan pateixen un procés degeneratiu que condueix a una coixesa i una pèrdua de musculatura de les extremitats posteriors. Al principi, aquesta coixesa pot ser intermitent, fins i tot alternar d'una extremitat a una altra, podent arribar a confondre al propietari, pensant que el seu cadell s'ha pogut fer mal en jugar, córrer, etc.

Quins animals poden veure's afectats per Displàsia de maluc i altres malalties del creixement?
En principi es considera una predisposició pertànyer a una raça que el seu pes adult sigui superior a 25 quilos, sent d'especial interès races com: pastor alemany, golden retriever, llaurador retriever, etc. Cada vegada veiem amb major freqüència races de mitja o petita grandària que es veuen afectats per aquestes malalties no estant dins del grup típic de presentació.

Quins altres factors a més del genètic poden influir sobre la malaltia?
Els animals alimentats amb dietes poc equilibrades i de baixa qualitat, tenen més possibilitats de patir aquesta malaltia que aquells que s'han alimentat des de cadellets amb un pinso de qualitat. De la mateixa manera, són perjudicials l'excés de calories i proteïnes, així com el suplement amb minerals: calci i fòsfor.

Què puc fer si tinc un cadell de raça gran?
Acudint al centre veterinari amb freqüència durant el primer any de vida, es podrà detectar qualsevol dels signes clínics que acompanyen a aquestes malalties del creixement.

El diagnòstic precoç de la displàsia de maluc gràcies a una radiografia adequada és la clau per poder triar el tractament més adequat per a cada animal.

La cirurgia ha avançat molt en aquest camp, i ja disposem de tècniques quirúrgiques correctores per a aquesta malaltia, com la Triple Osteotomía Pèlvica, útil en molts casos. Els animals de menys d'un any, els malucs del qual presenten una subluxació deguda a la Displàsia de Maluc, però que no va acompanyada d'artrosis ni altres canvis degeneratius, són candidats per beneficiar-se d'aquestes cirurgies correctores.

Per desgràcia no sempre rebem cadells tan joves i en ocasions quan diagnostiquem la malaltia ja són molt aparents l'artrosis, la coixesa, la pèrdua de musculatura, etc, havent de recórrer a tècniques correctores més radicals com són la Pròtesi de Maluc o l'Artoplastia del cap del fèmur en animals de petita grandària.

PUNTS CLAU EN DISPLÀSIA DE MALUC

• ALIMENTEM AMB UN PINSO D'ALTA GAMMA ESPECIAL PER A RACES GRANS.

• EVITEM L'EXCÉS D'ALIMENTS I L'OBESITAT

• ESTAN CONTRAINDICATS QUALSEVOL SUPLEMENT DE CALCI O VITAMINES.

• ACUDIM AL CENTRE VETERINARI PER EXPLORAR EL CADELL I CONTROLAR EL SEU PES.

• FEM RADIOGRAFIES DE DISPLÀSIA DE MALUC ENTRE ELS 7 I 8 MESOS.

• EXERCICI CONTINU I MODERAT.

• EVITEM TRAUMATISMES I JOCS O EXERCICIS EXTREMS