dijous, 3 de març del 2016

el son del nostre amic

Els patrons del son

Des que un cadell neix fins que arriba a la maduresa hi ha canvis en els patrons de son per adaptar el seu organisme al d'adult.
- Quan neixen, els cadells només alternen patrons de REM (son profund) i despert.
- Durant la tercera setmana de vida, ja hi ha una alternança entre els patrons de descans (d'ona lenta) i REM. El temps que els cadells passen desperts va augmentant mentre decreix el temps de son profund. En aquest moment ja no es passa directament de despert a REM.

- A partir de les 4 setmanes de vida, període de socialització, els cadells romanen alerta més de la meitat del temps.
- Progressivament, fins a les 8 setmanes, els patrons de son es van assemblant més al d'un adult.

- Un cop adults, els patrons de son variaran entre quatre fases segons l'activitat vital i la familiaritat amb l'entorn. Passen d'estar desperts a un estat de somnolència, després al patró d'ona lenta i després al de somni REM. D'aquí una altra vegada al d'ona lenta o de nou a la vigília.

L'estat d'alerta va disminuint aproximadament una hora abans de decréixer la llum del dia i va augmentant una hora abans de sortir el sol.

Durant el son d'ona lenta, el gos roman ajagut i amb el cap entre les cames doblegades, tanca els ulls i respira regularment. No  respon al medi que l'envolta.

Durant el son REM, és pràcticament com el d'ona lenta, però a més hi ha una paràlisi dels músculs esquelètics. La respiració es converteix en irregular i es poden produir moviments de les extremitats, dels músculs facials, oculars i de la cua. De vegades també vocalització. Aquesta és la fase en la qual se sol dir que somnia.

Els gossos tenen una mitjana de 23 episodis de dormir-despertar cada hora, durant un període de 8 hores. Cada episodi consta d'una estona de son d'entre 10 i 15 minuts seguit de la vetlla d'uns 5 minuts.

En les 24 hores el gos passa una mitjana de deu hores en son d'ona lenta i entre tres i quatre hores en son profund.

En resum, un gos passa la meitat del seu temps despert, un 20% en situació de somnolència, un 22-23% en somni d'ona lenta i un 10-12% en fase REM. És a dir, la meitat vigília i l'altra dormint. Per descomptat això depèn de la vida que porti.

Els humans despertem més fàcilment en son REM que en fase de son d'ona lenta, així se suposa que en els gossos també succeeix així.

El que està clar, és que si volem evitar riscos innecessaris, no hem de despertar bruscament el nostre amic del seu son (sigui l'estat que sigui), ja que pot tenir una reacció impulsiva inesperada. A banda que si l'acció es fa sovint pot desembocar en estrès i malaltia greu, igual que ocorre en humans. De fet el son està destinat a reordenar els successos del dia i al processament de dades i consolidació de la memòria. D'aquí la importància d'un descans correcte.

En resum, des de l'etapa de cadell fins a la seva maduresa hem de proporcionar al nostre amic un bon llit saludable i còmode, sobre el qual pugui descansar correctament.

Tots els animals amb problemes d'articulacions, vellets i amb poc pèl haurien de dormir en llits de teixits especials, que proporcionin característiques termo-reguladores, que els permeti romandre frescos a l'estiu i calents a l'hivern.

Actualment al mercat hi ha tota mena de llits: hipoal·lèrgics, anti-bacterians, anti-àcars, termo-reguladors, anti-taques, etc., que milloren el benestar i la qualitat de vida del nostre amic.
La importància de dormir bé

Dormir és essencial. És el moment en què es repara el cos, es recapitulen els successos viscuts i s'estimula la producció de serotonina (l'hormona responsable del bon humor).

Encara que no es coneix amb exactitud què és el que passa mentre dormim. La restauració dels processos físics es fa en un son més profund i és en la fase REM on es revisen i es reafirmen les experiències viscudes durant el dia.
Per tant, dormir adequadament ajuda al fet que els aprenentatges s'assentin, millora la concentració i redueix l'estrès. És fonamental procurar que el nostre amic tingui un bon descans, per regular l'humor, disminuir l'agressivitat i l'ansietat. Un gos nerviós i caòtic pot recuperar la tranquil·litat si l'ajudem a dormir bé.

Perquè el nostre amic tingui un son més reparador:

- El darrer àpat del dia que no sigui just abans d'anar a dormir.
- No juguem activament durant l'estona abans del descans.
- Assegurem-nos que el seu llit és còmode i que l'associa a un lloc tranquil i de relaxació.
- No fiquem el jaç en llocs de pas.
- Si té alguna joguina per mossegar l'ajudarà relaxar-se abans d'anar a dormir.
- Mínim soroll ambiental
- Fem-li companyia que l'ajudi a sentir-se més segur i pugui dormir més profundament.
- Els horaris rutinaris (de menjar i sortides) han de ser regulars.