divendres, 4 de novembre del 2011

Com banyem el nostre amic caní


Hem sortit a passejar amb el nostre amic, que s'ha rebolcat pel terra i torna tan brut que, encara que no li agradi l'aigua, no tenim més remei que banyar-lo.
Procurem que l'experiència resulti el més agradable possible, tant per a ell com per a nosaltres:

1. Escollim el lloc més adequat. La banyera és el més habitual, però si el nostre amic és de mida petita, pot resultar-nos més senzill fer-ho a la pica o en un gibrell. Això sí, si té el pèl llarg, procurem que els pèls no embussin l'embornal. Si és l'estiu i tenim terrassa o jardí (què bé!) també és un bon lloc.


2. Abans de començar amb el bany, raspallem-lo a consciència. D'aquesta manera eliminarem el pèl mort i els nusos, que són més difícils de treure quan estan mullats. A molts gossos els encanta que els raspallin (de fet, per a molts representa un premi) i els ajuda a relaxar-se.

3. Posem-nos un davantal o roba vella: tenim moltes possibilitats d'acabar xopats!

4. Col·loquem una catifeta antilliscant a la banyera per evitar relliscades, en ficar-lo i treure’l.

5. Abans de començar, omplim d'aigua la banyera (la quantitat dependrà de la grandària del nostre amic, que li quedi a mitja cama). També podem dutxar-lo en comptes de banyar-lo, si l’acostumem és el més pràctic, però tinguem en compte que a la majoria d'entrada no els agrada i els espanta. Si és l'estiu i som al jardí/terrassa també podem fer servir la mànega, però amb una pressió que els sigui agradable.

6. Procurem que l'aigua sigui tèbia. Als gossos no els agrada l'aigua massa freda (a no ser que estiguin jugant i no els importi gens la temperatura), i d'altra banda, si està massa calenta podríem cremar-lo sense voler.

7. Agafem el nostre amic i fiquem-lo amb cura a la banyera. És probable que just després d'entrar en contacte amb l'aigua vulgui saltar per sortir-ne. Intentem tranquil·litzar-lo amb un to de veu alegre però mantint-nos ferms amb un NO! davant qualsevol intent de fuga, i amb poques repeticions ja ho haurà entès.

8. Utilitzem un recipient o un got de plàstic per tirar-li l'aigua per damunt. Hem d'estar preparats perquè és molt probable que quan noti l'aigua intenti sacsejar-se i ho deixi tot xop (incloent-nos a nosaltres). Mostrem-li que no ens agrada (fem un NO! just quan en tingui la intenció, i a les poques repeticions ja ho haurà entès).

9. Posem-nos el xampú per gossos a la mà, l'escampem per les dues mans, i el distribuïm pel cos del nostre amic uniformement amb un massatge, assegurant-nos que el xampú penetra a través del pèl i arriba fins a la pell. Vigilem que no li entri aigua o xampú als ulls i a les orelles.

10. Aclarim bé el pèl amb aigua tèbia i assegurem-nos que eliminem completament qualsevol resta de sabó.

11. Posem-li una tovallola seca per sobre i treiem-lo de la banyera amb cura perquè no rellisqui. Eixuguem tot el cos, cap i extremitats fent-li un massatge amb la tovallola. Deixem que sacsegi l'excés d'aigua. També podem usar un assecador si veiem que al nostre amic no li fa por.

12. Donem-li un premi per haver-se portat bé (encara que ho hagi deixat tot perdut) i, una vegada estigui sec, fem el raspallat final i dediquem-li uns elogis perquè sigui perfecte. Fixem-nos un cop surt del bany és quan més ganes té de córrer i jugar amb nosaltres. Doncs per què no unes persecucions? (mentre no sigui en un fangar... perquè li duri la netedat un parell de dies... hores?)
Podem repetir l'operació sempre que ens vingui de gust i quan creguem que el nostre amic ho necessita.