dijous, 23 de febrer del 2012

L'estrès en els gossos


Les hormones de l'estrès són necessàries per als animals perquè són un dels factors que provoca l'estat d'alerta. Però quan aquesta tensió és excessiva, com a les persones, també és capaç de reduir la seva esperança de vida.

L'estrès escurça la vida dels gossos
Quan un gos té por, s'atemoreix o s'excita més del normal, la concentració d'aquestes hormones en el cos augmenta i el seu organisme bombeja adrenalina. Quan això succeeix amb massa freqüència l'excés d'estrès obliga al metabolisme del gos a treballar a un ritme massa elevat constantment i això desgasta les artèries". En altres paraules, els gossos massa nerviosos, massa avorrits o en tensió constant solen viure menys anys.
La màxima de prendre's la vida amb calma és, per tant, vàlida també per a gossos. A més, "els motius d'estrès dels gossos no són tan diferents dels de les persones", afegeix l’etòloga Turid Rugass, autora del llibre 'El llenguatge dels gossos. Els senyals de calma' (Kns, 2013). Els gossos s'estressen quan nosaltres ens enfadem o quan els esdeveniments succeeixen a una velocitat que no poden controlar. Però, sobretot, quan són incapaços de solucionar una situació que els afecta; el mateix que ens passa a les persones. L'ansietat destrueix l'enzim telomerasa, i això redueix la nostra longevitat.

Com reconèixer a un gos estressat?
Un gos que pateix estrès necessita reduir-lo, i necessita la nostra col·laboració i confiança per aconseguir-ho. Alguns senyals ajuden a identificar un gos que pateix estrès.
- És hiperactiu: no pot estar tranquil i sembla incapaç de concentrar-se.
- Es grata, mossega o llepa de forma compulsiva.
- Pot destrossar els mobles de la llar i fins i tot fer les seves necessitats dins de l'habitatge.
- Borda de manera excessiva i udola constantment.
- La diarrea i el mal alè del gos també poden ser símptomes d'estrès.
- Falta de gana, així com una pèrdua de salut - El gos tremola, intenta mossegar-se la cua, panteixa massa o mostra fixació per determinats objectes.

Com evitar que el nostre amic s'estressi
Hi ha una màxima: "Un gos estimat és un gos tranquil". I això consisteix a: No tancar-lo, no lligar-lo, que no estigui sol més de tres hores seguides, que tingui alguna joguina o distracció, unes simples carícies, que surti a passejar, a córrer, que jugui amb nosaltres, que tingui el menjar i l'aigua sempre a punt, que tingui ombra a l'estiu i esclafor a l'hivern. En definitiva: Que se senti estimat i en família. Sempre.