dijous, 13 d’abril del 2017

Els gats. Les olors i les marques


Els gats tenen un complicat sistema de comportament social que s'ha mantingut malgrat les influències de la domesticació. La comunicació és un element vital en la interacció entre aquests animals, i un dels mitjans és el sentit de l'olfacte. Contra la tendència a pensar que són molt independents, els gats també són animals molt sociables i s'organitzen en comunitats jeràrquiques estructurades. Tots ells presenten glàndules especials a les seves galtes, a la barbeta, al morro, en les potes i a la base de la cua, prop de l'anus, i l'olor que deixen aquestes glàndules la utilitzen com a forma de comunicació i per donar informació sobre si mateixos i obtenir-la d'altres felins.
Identitat de grup
Quan els gats es troben, s’oloren el cap o l'anus. Les glàndules més importants es troben en aquestes zones i contenen informació sobre el seu estatus social i sexual. Dins d'una comunitat, els gats es freguen els seus caps, les seves galtes i els seus costats mútuament perquè s'uneixin les olors i es creï una olor distintiva per a tot el grup. Això indicarà als altres gats que és membre d'una determinada colònia o família.
Els gats també es freguen la zona propera al morro contra altres objectes, fent ús de les glàndules sebàcees. Es tracta d'una resposta al rastre d'un altre gat o al del seu amic humà, per identificar-s'hi.
Tenint en compte que els gats són coneguts per la seva meticulositat, resulta estrany trobar femta no enterrada. Si això passa no és cap accident. Els gats mascles les deixen en el límit dels seus territoris com a senyal indicatiu per a altres gats que aquest és el seu espai i han de mantenir-se allunyats. O sigui que si tenim dos gats, el millor que podem fer és tenir dues safates amb sorra, i si pot ser dues menjadores.