divendres, 24 de setembre del 2010

l'extinció d'espècies, preguntes freqüents1. Per què m'hauria de preocupar per l'extinció d'espècies? No és tot part d'un procés natural?
El nostre planeta està en un estat de canvi constant en el qual les espècies evolucionen, i algunes desapareixen. Però aquest procés succeeix al llarg de centenars de milers i fins i tot de milions d'anys.
La velocitat actual amb què les espècies estan desapareixent però, està connectada directament a la sobreexplotació del nostre planeta. El que anomenem: l'onada 6 d'extinció.
La pèrdua tan ràpida d'espècies que estem presenciant avui dia se suposa unes mil vegades superior a la taxa d'extinció natural! I aquesta és encara una estimació conservadora, ja que hi ha estudis de taxes d'extinció actuals d'entre 5,000-11,000 vegades superior al que passaria de forma natural.
A diferència d'esdeveniments d'extinció massiva, que inclouen els principals esdeveniments geològics, el fenomen actual d'extinció és causat per una única espècie: els humans.

2. Però per què i com estem fent que les espècies desapareguin tan ràpidament?
Les principals amenaces per a les espècies són les següents:

- pèrdua d'hàbitat
- conflictes entre humans i animals
- comerç insostenible
- canvi climàtic
- captures incidentals
- espècies invasores
- pol·lució
Moltes espècies són impactades per un d'aquests factors, però la majoria són colpejades per la combinació entre varis.
 

3. Quines espècies estan en perill d'extinció?
Ens ho pregunten sovint, i els diem: Alguna espècie s’ha extingit mentre t'estem responent.

I diem això perquè la conservació d'espècies que no es tracta només de salvar una espècie d'una sola persona. Es tracta de pensar en el context més ampli.
Per exemple, quan busquem l'ajuda per salvar les tortugues marines, hem de:
- assegurar les platges on ponen els ous
- protegir els oceans, on s'alimenten
- garantir el manteniment de les
Tot en la naturalesa està connectat i també les solucions als problemes ambientals.

4. Hi ha alguna bona notícia sobre les espècies?
De fet, sí! L'experiència sobre el terreny ha demostrat que moltes espècies poden recuperar-se si es proporciona una protecció adequada i l'hàbitat que els és apropiat.

Alguns exemples d'èxit més importants són:
- Els pandes a la Xina
- Rinoceronts africans
- tigres a l'Extrem Orient rus
- l'àguila calba d'Amèrica del Nord
entre d'altres.

Algunes poblacions de balenes, com la balena blava, gairebé caçades fins a la seva extinció a finals del segle 20, a poc a poc estan recuperant després de la prohibició de la caça mundial el 1986.

5. Com puc ajudar a salvar les espècies?
Hi ha ONGs que treballen eficientment i amb un esforç mundial en què tothom té un paper que exercir el seu millor paper i enfocament sobre com podem protegir i recuperar les espècies i els seus hàbitats. Només cal posar-nos en contacte amb les que tinguem més properes. Hi ha moltes coses que podem fer, fins i tot sense sortir de casa.