dilluns, 26 de novembre del 2012

Eutanàsia en gossos i gatsEl terme eutanàsia prové del grec "eu" que significa “bona” i “thanatos” que significa mort, (literalment traduït d'acord amb el seu significat: "bona mort").
Existeixen quatre criteris principals que asseguren que la mort per eutanàsia sigui humanitària.
L'acte de l'eutanàsia haurà de:
1- Ser indolor
2- Aconseguir un ràpida pèrdua del coneixement seguida de mort.
3- Minimitzar la por i el sofriment de l'animal
4- Ser confiable i irreversible
Per complir aquests criteris, el mètode s’ha de prendre tenint en compte l'espècie, l'edat i la salut de l'animal.

Raons per a l'eutanàsia
La decisió d’aplicar l’eutanàsia és un tema ètic complex que involucra molts factors. La Societat Mundial per a la Protecció dels Animals (WSPA, World Society for the Protection of Animals) creu que l'eutanàsia és acceptable i necessària quan l'animal està patint a causa d'una malaltia o ferida incurable, presenta un quadre clínic inoperable o intractable, l'afecten quadres debilitants progressius o quan l'animal suposa un risc suficientment significatiu per a la salut i seguretat humana o d'altres animals (a causa de malaltia contagiosa incontrolada o comportament agressiu no reeducable)

La Societat Mundial per a la Protecció dels Animals (WSPA) NO justifica cap massacre de gossos i gats com una mesura de control de la població.

ON? Òbviament depèn de cada cas, però si es presenta l'oportunitat d’escollir, es pot plantejar fer-ho a casa, que comportaria més confort i tranquil·litat pel nostre amic i per a nosaltres mateixos, o sinó al mateix centre veterinari facilitant així la seva feina.

QUI EUTANÀSIA?
només personal qualificat, o sigui, exclussivament el veterinari.


QUAN? per evitar allargar l’angoixa de tot el que implica un situació així, es recomana al més aviat possible.

QUI HA D’ESTAR PRESENT? la nostra presència és un risc, perquè si les coses surten bé i l’animal no es resisteix o no té cap reacció adversa, percebrem un sentiment d’haver fet bé de quedar-nos al seu costat; però si les coses es torcen, acaba donant lloc a records dolorosos imborrables.

QUÈ PASSARÀ? Succeeix molt ràpidament des que es seda l’animal fins que queda inconscient i fa l’últim sospir.

Després de la mort
Pot ser un moment bastant desagradable, ja que s’han de prendre decisions respecte el cos de l’animal. Hi ha la possibilitat de deixar que la clínica o centre veterinari se’n faci càrrec, o d’endur-nos el cos per enterrar-lo, o al crematori. El millor és haver-ne parlat amb anterioritat amb el Centre Clínic Veterinari.

Al propietari:
La mort, tot i que a vegades sigui un tema tabú, forma part de la vida, és un procés natural, però no deixa de ser difícil i dolorós assimilar la pèrdua d’un individu amb qui s’ha creat un vincle.
Tots voldríem una mort plàcida i digna. Hem de pensar que els nostres amics sí poden optar per aquest pacífic final. L’eutanàsia és indolora, ja que, abans d’administrar-li la dosi letal, l’animal s’adorm.
No deixem que el nostre amic pateixi o s’allargui innecessàriament una pèssima qualitat de vida.
No ens hem de sentir culpables per aquesta dura decisió: és el que, segurament, triaríem per a nosaltres mateixos. El nostre amic ens ho agrairia.