dijous, 10 de gener del 2019

Com alimentar un gos diabètic

La diabetis mellitus és una malaltia causada per la incapacitat del cos de produir o usar la insulina, fet que fa que el gos tingui nivells de sucre en sang massa alts.
La diabetis pot ser de tipus 1, o de tipus 2. Segons sigui que el cos no produeix insulina, o que no és capaç d'utilitzar-la. La de tipus 2, és més freqüent en gats i persones.
Els gossos més afectats són aquells d'edat mitjana o avançada i dins d'aquests les femelles no esterilitzades. També, hi ha algunes races predisposades, entre elles: Canitxes, Pinschers, Schnauzer, West Highland White Terrier, Beagle etc. La malaltia no és fàcil de detectar pel propietari. Els símptomes poden ser diversos, i entre ells ens trobem l'augment de set i apetit, pèrdua de pes, i letargia.
Davant la sospita, i algun d'aquests símptomes, hem d'acudir al nostre centre veterinari, perquè amb l'examen físic i les proves sanguínies pertinents puguin diagnosticar la malaltia.
Els gossos amb diabetis, necessiten que li subministrem insulina per a tota la vida. Al centre veterinari ens explicaran com administrar la insulina mitjançant xeringues específiques.

DIETA ESPECÍFICA
La dieta, és molt important en animals que pateixen aquesta malaltia. Hi ha una sèrie de consells que es recomana seguir en aquests casos:
- Donar la dieta en la mateixa quantitat diàriament i a les mateixes hores.
- Repartir la ració en diverses preses al dia.
- Evitar les llaminadures entre menjars, i si es donen premis de tant en tant, que siguin específics per a gossos diabètics
Quant a la dieta en si, a l'hora de triar un pinso per al nostre gos diabètic cal tenir en compte que:
Ha de ser ric en fibra: És molt important, incloure en la dieta aliments amb alta concentració de fibra. La fibra, redueix la velocitat amb la qual els hidrats de carboni dels aliments es descomponen. Gràcies a això, es frenen les pujades sobtades de sucre en sang. Molt nocives per a diabètics. Els cereals (civada, blat), l'arròs i la soia, són menjars rics en fibra, i ajudaran als nostres gossos a controlar la quantitat de sucre en sang. Encara que la fibra és bona, un excés pot ser perjudicial.
Vitamines C, I i B6: Aquestes vitamines també són beneficioses per als gossos diabètics, ja que també redueixen la velocitat amb la qual els sucres s'acumulen en sang.
Carbohidrats i sucres: aquests nutrients, gens més ingerir-los es transformen en glucosa, per la qual cosa no són gens recomanables per a gossos diabètics.
Colorants artificials: aquests que abunden en alguns pinsos, també tenen molts sucres i provoquen una pujada de glucosa en sang molt perjudicial. El millor és intentar evitar-los.
Existeixen al mercat molts pinsos específics per a diabètics que tenen en compte totes aquestes recomanacions a l'hora de preparar les seves fórmules.

ALTRES RECOMANACIONS
L'exercici és molt recomanable en aquest tipus de gossos. Es consumeix energia, i s'evita la hiperglucemia. A més, l'increment de flux sanguini, millora l'absorció de la insulina. El recomanable és que sempre facin un exercici regular, sense grans variacions, perquè el nivell de sucre en sang no variï massa.
La castració de femelles, també és molt recomanable. Després del zel, les gosses, sintetitzen progesterona. Aquesta hormona, té un paper negatiu sobre la insulina. Si s'elimina la seva producció, es normalitzaran les necessitats d'insulina també.
La diabetis ha d'estar molt controlada. És recomanable acudir al centre veterinari perquè realitzin controls periòdics. Si la diabetis no es controla, es poden derivar problemes secundaris, tals com a cataractes o ceguesa.