dijous, 17 de setembre del 2015

L'asma felí

Els gats, a diferència dels gossos, rarament tussen. Per això, la tos en un gat és sovint a símptoma d'una malaltia anomenada asma felí (o bronquitis crònica, asma bronquial, bronquitis al·lèrgica). Independentment del nom, és una malaltia comuna que afecta a gats de qualsevol edat i raça.

Els gats amb asma tenen una inflamació i estrenyiment de les vies respiratòries inferiors dels pulmons.

Generalment, els al·lergògens en són la causa. Els més comuns inclouen pol·len dels arbres i l'herba, aerosols (esprais per al cabell, desodorants, esprai antipuces), fins i tot la pols de la sorra per als gats, algunes infeccions parasitàries pulmonars també poden estar relacionades amb l'asma.

Els Símptomes: Encara que els símptomes poden començar a qualsevol edat, la majoria de gats tenen de 3 a 7 anys en el moment del diagnòstic. Els símptomes comuns en els gats amb asma són xiulets al respirar i tos. La tos sol ser descrita com una tos seca i persistent que podria confondre's amb nàusees o arcades. Sovint podem pensar que el gat simplement té problemes amb una bola de pèl, ja que els símptomes són similars.

A més de la tos diària, els gats més greument afectats poden tenir diversos atacs de constricció en les vies respiratòries, cosa que pot portar a obrir la boca per respirar i a un panteix potencialment mortal (si és greu i no es tracta, la constricció de les vies respiratòries pot conduir a un dany irreversible del pulmó, del cor i fins la mort).

EL Diagnòstic: El diagnòstic es fa per radiografia dels pulmons dels gats i un historial de la tos o xiulets. No obstant això, el diagnòstic definitiu requereix proves per descartar les malalties pulmonars infeccioses. A més de les anàlisis de sang i les radiografies, el diagnòstic pot requerir mostres de les profunditats dels pulmons per al cultiu i la citologia.

El Tractament: El tractament més comú és amb medicaments que tenen com a objectiu disminuir la inflamació i relaxar l'obertura de les vies respiratòries. Aquests medicaments poden ser orals, injectables o fins i tot inhalats. Alguns gats necessiten tractament continu, mentre que uns altres només en necessiten durant els atacs d'asma. Juntament amb els medicaments, els gats asmàtics tenen molta millora amb l'acupuntura en la llar o l'oxigenoterapia. Tot i que el tractament més eficaç per a l'asma felí és l'ús dels inhaladors, i la disminució de l'exposició als al·lergògens.

Desafortunadament, no existeix una cura. És una malaltia crònica, progressiva, i els medicaments no eliminen plenament la tos, però reduiran la severitat dels símptomes.

Per disminuir els símptomes:

- Evitem l'exposició al fum (de la xemeneia, cotxes o cigarrets)

- Reduïm l'ús d'insecticides domèstics o ambientadors d'esprai

- Canviem la sorra per una altra baixa d'argila o d'un material alternatiu sense pols

- Evitem les temperatures fredes o l'activitat que provoca la tos

- Evitem l'excés de pes

Encara que molts gats amb asma actuen bastant normal entre els atacs, la malaltia és progressiva i és necessari abordar-la al més aviat possible. Així que si veiem que el nostre amic està tossint com si tingués una bola de pèl, però mai la produeix, parlem amb el seu veterinari sobre la possibilitat que pugui tenir l'asma.