dijous, 17 de març del 2016

El llenguatge dels gossos

Els gossos no parlen, però es comuniquen a través de gestos, postures, sons i olors. D'aquesta manera expressen sobretot el seu estat emocional, desitjos i necessitats. A més, aquest sistema de comunicació no només és utilitzat en la seva relació amb els seus congèneres sinó també amb els éssers humans. Per aquest motiu, és imprescindible que tots coneguem la forma amb què aquests animals es comuniquen, per així aprendre a entendre'ls i comprendre'ls.
Cal tenir en compte les característiques del gos abans de fer qualsevol interpretació. Hi ha races amb orelles i cues curtes, orelles extremadament caigudes, "ulls tristons", o moltes altres característiques que podrien complicar-nos a l'hora de saber el que realment està comunicant el gos.

Lladrucs:
- continus i ràpids, en to intermedi: Alerta. Problemes. Algú entra al nostre territori.
- continus i lents, en to baix: Intrusos o perill proper. Preparats per defensar-se.
- ràpids i amb pauses cada 3 o 4: Avís de problemes apropant-se, i petició al cap de la bandada que investigui que passa.
- perllongats i ininterromputs, amb intervals llargs entre cadascun: Estic sol i necessito companyia (sovint quan un gos porta aïllat un cert temps, sobretot cadells)
- Un o dos lladrucs aguts i breus en to intermedi: És la salutació més habitual.
- Un sol lladruc agut i breu, en to baix: Ja prou! Indica molèstia.
- Lladruc breu en to alt: Indica sorpresa. Si es repeteix dues vegades significa "Mira això!". Si és més llarg és una crida. Molts gossos l’usen quan volen sortir al carrer. En to mitjà expressa alegria.
- Udol o lladruc molt breu i agut: “Ai!” Resposta a un dolor sobtat.
- Udols repetits a intervals regulars: Mostra d'un dolor intens o resposta a alguna cosa que els espanta.
- entretallat en to mitjà: Petició de jugar.

Grunyits:
- Grunyit suau en to baix: d'amenaça. Convé apartar-se i deixar-li espai.
- Grunyit que acaba en lladruc, en to baix: Disposició a baralla. Si es pressiona el gos, atacarà.
- Grunyit que acaba en lladruc, en to alt: Gos insegur que preferiria no barallar, però que atacarà si no se’l deixa en pau.
- Grunyit intens sense ensenyar les dents: Sol sentir-se quan jugues amb el gos. Està simulant un atac i indica que s'està divertint. Sol intercalar-se amb lladrucs entretallats i sobretot:  moviment de cua alçada.

Altres sons:
Ploriquejos suaus: Indiquen dolor o temor.
Gemecs o xiscles perllongats i intensos: "dóna'm..." o "vull...". Pretén cridar l'atenció. O està esperant que li donis de menjar o el treguis de passeig.
Sospir: Indica satisfacció si els ulls estan semitancats. Si estan oberts és un senyal de decepció perquè no ha ocorregut alguna cosa que el gos esperava.
Lladruc-udol: quan se sent sol i busca companyia.
Udol: "Estic aquí" o "és el meu territori". Un gos segur de si mateix udolarà per mostrar la seva presència.
Panteix: excitació, calor excessiva, cansament.




Orelles:
- Orelles alçades i orientades cap a davant: Mostren atenció, o que estan estudiant una situació nova. Si s'acompanyen de girs del cap als costats i amb la vista fixa (per exemple quan els parles) pot significar tant "Què interessant!", com "no t'entenc gens!" i té a veure amb la contemplació d'un nou esdeveniment. Per contra, si van acompanyades de morro arrugat i ensenyar les dents, és una avís d'atac per part d'un animal decidit.
- Orelles tornades cap enrere i paral·leles: Sol associar-se amb qualsevol tipus de desafiament. Alguns gossos les col·loquen així en caminar o córrer, però en aquest cas no tenen un significat especial, simplement és per l'aerodinàmica del cos. 
Si ho acompanya amb ulls tristons i llepar-se el musell és un senyal de calma (ens demana pau i calma, potser perquè l'estem renyant).
- Orelles orientades lleugerament enrere: "Això no m'agrada gens". El gos pot estar dubtant entre atacar o fugir. Equivalen a una mirada de sospita.

Cua:
- Estesa horitzontalment però no tesa: És un signe d'atenció. El gos està veient alguna cosa interessant.
- Estesa horitzontalment i tesa: Pren aquesta posició en enfrentar-se contra un possible intrús o desconegut. Significa "Anem a veure qui s'atreveix a envair el meu espai".
- Cua alçada: És senyal d'un gos que es mostra segur d'ell mateix.
- Cua alçada i corbada sobre la grupa: Indica confiança, control i autodomini.
- Cua lleugerament baixa però apartada de les potes posteriors: El gos està tranquil i relaxat.
- Cua cap avall i propera a les potes posteriors: Si les extremitats estan rígides i agita lleument la cua, indica "no em sento bé". Si les potes estan lleugerament flexionades és una mostra que el gos sent una lleu inseguretat, normalment quan està en un lloc desconegut.
- Cua oculta entre les potes: Temor. El gos té por al fet que li facin mal, o bé una situació desconeguda. També és un senyal evident de calma (diu: no vull desafiar-te, deixa'm tranquil).

Moviments de la cua
Agitació lleu: Sol indicar salutació i divertiment.
Agitació traçant cercles amplis: "Em caus bé". Quan dos gossos juguen a barallar, aquest moviment de la cua confirma que solament estan jugant.
Agitació a ritme lent: Quan estàs ensinistrant al gos, això significa "Estic intentant entendre't; vull saber què dius però no acabo d'entendre-ho". Quan per fi ho entén, el moviment s'accelera i augmenta en amplitud.

Ulls:
La mirada expressa dues intencions, ambdues relacionades amb els senyals de calma:
Mirada directa i fixa: Desafiament, o resposta al desafiament per part d'un altre gos/persona.
Ulls mig clucs: senyal de calma en resposta davant el desafiament d'un altre gos/persona.


Musell:
- Boca relaxada i entreoberta, llengua poc visible: Equival a un somriure entre les persones.
- Boca tancada, llavis aixecats ensenyant les dents: Primer senyal d'amenaça.
- Boca entreoberta, llavis aixecats ensenyant els incisius, musell frunzit: Segon senyal d'amenaça. Si es pressiona al gos, respondrà amb un atac.
- Boca entreoberta, llavis aixecats ensenyant els incisius i les genives, musell frunzit: Precedeix a un atac immediat. Si alguna vegada es trobem davant un gos així, mai no s'ha de sortir corrent. L'estat emocional del gos està tan tibant, que el menor moviment per part nostra provocarà l'atac. Cal baixar la mirada (senyal de calma), llepar-nos els llavis sense mostrar les dents, girem de costat i retrocedir amb lentitud.
- Qualsevol expressió d'amenaça, amb la comissura dels llavis estirada cap a enrere: Mostra un component de temor en el gos. Encara pot atacar, però també pot fugir si se sent agredit. Podria significar: "Et tinc por, però puc atacar si m'obligues".

El cos:
- Cos ajupit, potes davanteres esteses, llom alçat, cap proper al sòl: Invitació a jugar.
- Posició alçada i relaxada, orelles alçades no avançades, cap alt, boca entreoberta, cua baixa i relaxada: Gos relaxat i content.
- Cos alçat lleugerament inclinat cap a davant, orelles cap a davant, cua alçada, ulls molt oberts i boca tancada, membres rígids: Gos en estat d'alerta.
- Cos alçat lleugerament inclinat cap a davant, orelles cap a davant, cua alçada i estarrufada, ulls molt oberts, musell arrugat, pèl estarrufat, membres rígids: gos confiat que amenaça d'atacar si se'l desafia.
- Posició lleugerament inclinada cap enrere, pèl estarrufat, orelles cap a enrere, cua entre les cames, musell arrugat ensenyant les dents: Gos espantat però disposat a atacar si se'l provoca.
- Posició ajupida, mirada baixa, orelles cap a enrere, cua entre les cames, pèl no estarrufat, pota aixecada: Tot són senyals de calma per evitar baralles. El darrer senyal després que cap altre hagi tingut efecte és tombar-se sobre l'esquena, mostrant la panxa i la part inferior del coll. Molts gossos ho fan ja de bones a primeres per relaxar l'ambient. Si el gos es tomba perquè li gratem la panxa ja és una altra cosa, llavors simplement vol la nostra atenció.
- Col·locar el cap o la pota sobre el llom d'un altre gos: Gest de mostrar qui ha guanyat en el joc/conversa.
- Agafar objectes amb la boca: Per exemple, estirar la corretja entre les dents en passejar, o estirar la nostra mà amb la boca. Vindria a ser alguna cosa com "Va, anem de passeig".
- Col·locar la pota en el genoll de la persona: "Fes-me cas" Petició d'atenció.
- Revolcarse sobre el llom i fregar-ho en el sòl, fregar el musell i el pit contra el sòl: Gos molt satisfet i content. Normalment ho fan abans o després d'alguna activitat o un àpat plaenters. Alerta quan ho fa en un descampat, etc, perquè també els encanta refregar-se el coll a la femta!
- Gratar el sòl, arrencar herba amb les potes: El gos té unes glàndules que deixen una olor única i distintiva. Simplement està deixant un senyal que ha estat aquí.


Pot ser que també t'interessi: SENYALS DE CALMA