dijous, 23 de febrer del 2012

La Post-hibernació de les tortugues


La post-hibernació:
Aquesta etapa és molt complicada per a les nostres tortugues ja que vénen de no alimentar-se durant diversos mesos, on el seu metabolisme gairebé és basal i els seus sistemes orgànics gairebé no han funcionat.
Després de la hibernació es comencen a moure i estar una mica més actives. Algunes surten de la hibernació i comencen a menjar als pocs dies, altres es demoren algunes setmanes, dependrà molt de la quantitat d'energia acumulada en forma de teixit adipós que hagin aconseguit abans de l'hivern.

Que he de fer una vegada desperta la meva tortuga?

1- Hem de pesar l’exemplar i comparar-ho amb el pes anotat en la bitàcola de quan va començar a hibernar, hauria d'haver-hi una diferència de pes de tipus negativa d’un 1% del seu pes (disminució).
2- Hem de col·locar l’exemplar perquè prengui sol, això l'activa i ajuda al seu metabolisme, però encara no li donem res de menjar aquest primer dia.
Si on vivim, els raigs solars no donen una temperatura ambient prou elevada, podem col·locar un llum amb bombeta infraroja i deixar la tortuga a sota la llum per unes hores fins que en tocar la seva closca estigui tèvia, després canviem la bombeta per una de llum blanca i amb raig UVA, això fins que millori la temperatura ambient del sol (per als exemplars de recintes d’exteriors o jardins, sortiran ja quan el sol i la temperatura ambient estigui sobre els 24-25º C).
3- Hem de col·locar l’exemplar amb una mica d’aigua tèbia perquè s'hidrati, prengui aigua, miccioni (orinar) i algunes defequen.
4- En aquests banys podem agregar vitamines a l'aigua, això ajudarà al fet que comenci a menjar en els propers dies.
5- Entre el 2-5 dia podem començar a donar-li els seus aliments preferits.
6- Si l'exemplar no menja passats 15 dies de post-hibernació, és perquè té l'anomenada anorèxia post-hibernació, llavors hem de continuar amb banys d'aigua tèbia 2 vegades al dia (10 minuts cadascun) col·loquem vitamines a l'aigua, haurà de prendre el sol sovint, i amb això ja hauria de començar a menjar als 5-7 dies. En cas contrari consulteu un veterinari especialista de rèptils.
7- Tan bon punt la nostra amiga comença a menjar de forma regular podríem relaxar-nos una mica, però sempre anem amb compte en la presentació de quadres respiratoris que són comuns post-hibernació.
8- Dins del primer mes post hibernació hem de mantenir de forma regular l'ús de vitamines en el seu aliment o aigua. Després hem d'espaiar l'ús de les vitamines i minerals a 1 vegada o 2 vegades per setmana.

Potser també t'interessa: La hibernació de les tortugues