dimarts, 24 de gener del 2012

La vacuna contra la Leishmaniosi Canina


Una malaltia mortal
La leishmaniosis canina està causada per un paràsit microscòpic del gènere Leishmania, que es transmet per la picada d'un petit insecte (el flebotom). Pot afectar a diversos animals, incloent els éssers humans, i és potencialment mortal per a tots els gossos exposats.
El risc de leishmaniosis és el mateix per a gossos mascle que per a femelles però algunes races tals com el Bóxer, Cocker spaniel, Rottweiler i Pastor alemany semblen ser més susceptibles a la malaltia.
Les primeres dades sobre la leishmaniosis es van registrar fa més de 100 anys. Actualment, i solament a Europa, hi ha més de 2,5 milions de gossos infectats.

Està en perill el meu gos?

Els flebòtoms poden trobar-se en molts hàbitats del sud d'Europa. A les regions que voregen la conca mediterrània existeix un risc especialment elevat per als gossos.

Què puc fer per protegir el meu gos?
Ja que la infecció es transmet per la picada de flebotomes infectats, la millor protecció consisteix teòricament en la prevenció completa del contacte amb aquests insectes semblats a mosquits durant tota la vida de l'animal (gairebé impossible per als gossos que viuen a les àrees endèmiques).La reducció dels hàbitats dels flebotomos, reducció del contacte físic mantenint als gossos a l'interior de casa des del vespre fins a la matinada (hores d'activitat dels flebòtoms) i la utilització d'insecticides sobre els gossos (sprays, productes tòpics, collarets repel·lents, etc.) i actualment hi ha una vacuna.

Poden vacunar-se tots els gossos?
Poden vacunar-se tots els gossos de més de sis mesos que no tinguin malalties infeccioses, incloent la pròpia leishmaniosis, que haurà de descartar-se mitjançant un test previ.

Per què és important la revacunació?
Com en gairebé totes les vacunes, el sistema immunològic necessita recordatoris regulars. El programa complet de vacunació, incloent una revacunació anual, assegura que el gos mantindrà les defenses internes contra aquesta malaltia de forma perllongada.