dilluns, 16 de maig del 2011

Les picades de vespa


Les vespes només solen picar quan creuen que estan en perill i quan el seu territori ha estat pertorbat. Si pensen que el seu niu està en risc, l'animal que es trobi proper (incloses les persones) pot patir nombroses picades, ja que no moren quan claven l’agulló (com sí els passa a les abelles).

Els factors d’atracció de les vespes són:
- Els colors vius.
- Cubells d'escombraries oberts.
- L'ús de perfums, sabons amb olor, i tot el que desprengui aroma
- Entorns aïllats, com els rafals de fusta.
Les picades poden ocasionar una reacció al·lèrgica al nostre amic, que se li inflarà la cara (en el cas dels boxer surten nòduls pel cos) i l'haurem de portar al Centre Clínic on rebrà el tractament específic. La picada d'aquesta espècie si és única, és generalment innòcua (sempre i quan el gos no sigui al·lèrgic), però si el gos és atacat per un eixam de vespes pot ser fatal. La picada es torna molt perillosa si es produeix dins de la boca (quan tenen el costum de voler caçar-les), per la inflamació de la regió de la laringe que podria provocar l'asfixia. En casos extrems s'ha de realitzar una traqueotomia.
Si el nostre amic és picat per una vespa, busquem senyals per si està experimentant una reacció al·lèrgica real. Els símptomes d'una emergència potencialment mortal inclouen: inflamació important del musell; febre o una temperatura corporal extremadament baixa; respiració sibilant o ràpida; tremolors i feblesa; genives pàl·lides; vòmit; diarrea; o col·lapse.
Un gos podria morir per aquesta reacció al·lèrgica en 10 o 20 minuts, tret que obtingui ajuda veterinària, així que actuem ràpidament. Primer, donem-li un antihistamínic, si en tenim, i portem ràpidament el nostre amic al veterinari. Durant el trajecte podem col·locar-li una compresa gelada contra l’àrea de la picada.
Potser també t'interessa: - Les abelles