dilluns, 17 de gener del 2011

El primer any de vida canina (1a part)


Aprenentatge
Des de l'instant en què neix, el cadell ja comença el seu aprenentatge
- Primer aprèn les conductes canines amb la seva mare i els seus germans de ventrada. Per tant és fonamental no separar-lo de la seva mare MAI abans del primer mes (i preferiblement a partir de la 8 o 9 setmana de vida, quan ja està deslletat i sociabilitzat).
- a la 4a setmana hi ha la socialització amb altres gossos: El gos s'impregna del llenguatge i els comportaments socials de la seva espècie que posa en pràctica principalment a través del joc amb els seus germans (aprèn la inhibició de la mossegada).
- Des de la 2a fins a la 10a setmana, hi ha la socialització amb humans: És fonamental que durant aquesta època el cadell mantingui un contacte continuat amb els humans. Si el cadell no ha tingut contacte amb l'ésser humà durant les primeres deu setmanes de vida pot desenvolupar problemes de comportament com timidesa, inseguretat i desconfiança davant nostre.
- Fins l’any de vida el cadell ha d'experimentar tot tipus d'experiències, sense que li resultin traumàtiques: altres persones, altres gossos, sorolls, llocs, coses (cotxe...) i situacions fins ara desconegudes. D'aquesta manera quan sigui adult assimilarà més fàcilment noves experiències. Haurem d'intentar trobar un punt de compromís entre la salut física i la salut mental del cadell. Una solució intermitja perquè el cadell surti al carrer, és per exemple passejar-lo dues vegades al dia en llocs nets on sobretot no tingui contacte amb excrements i deixant-lo relacionar-se amb altres gossos degudament seleccionats (que sapiguem en bon estat de salut, degudament vacunats i desparasitats).

- Les dents
Els cadells neixen sense dents, i no és fins a les 6 setmanes que ja tenen les 28 dents de llet (que augmenten fins a 42 quan es fan adults). Els cadells canvien a la seva dentadura definitiva entre els 4 i els 6 mesos de vida, però en el cas dels gossos aquest procés passa desapercebut, ja que en moltes ocasions el cadell s'empassa la peça a substituir i a més no expressa el dolor tot i que aquest sofriment existeix, (per a mitigar-lo els cadells recorren a mossegar tot tipus d'objectes). En ocasions aquest dolor pot ser tan intens que és convenient visitar el veterinari per a retirar la dent de llet i deixar pas a la peça dental definitiva.
Pot ser que també t'interessi: El primer any de vida, continuació