dilluns, 24 de gener del 2011

El primer any de vida canina (2a part)

La Desparasitació
Un cop neix el cadell, amb calostre matern s'adquireixen uns anticossos que són els responsables de les primeres defenses contra possibles infeccions. No obstant això, aquestes defenses només protegeixen al cadell fins que compleix aproximadament 45 dies de vida.
A partir d'aquesta edat (al mes i mig), hem d'anar al veterinari perquè realitzi la primera desparasitació, que s’haurà de repetir als 15 dies, i després cada 3 mesos durant tot el llarg de la seva vida.

Les Vacunes
Són diverses les malalties dels gossos enfront les quals el Centre Veterinari vacunarà de forma rutinària:
Als 2 mesos de vida: Vacuna Heptavalent:
(que s’haurà de revacunar als 15 dies)
- Parvovirus
- Brom
- Hepatitis infecciosa
- Leptospirosis
- Grip

Als 6 mesos de vida: La Vacuna contra la ràbia

Tant l'una com l'altra se n'ha fer el recordatori un cop cada any durant tot el llarg de la seva vida.

Els protocols vacunals i de desparasitació són flexibles i dependran de l'edat, l’estat sanitari del nostre amic i del producte emprat; serà el Centre Veterinari qui decideixi el producte i protocol en cada situació. En animals que visquin en grups és molt recomanable la vacunació enfront l'anomenada "tos de les gosseres" (no és eficaç en tots els animals, però els símptomes són més suaus).


El Microxip
El microxip és una càpsula petita de la grandària d'un gra d'arròs que s'injecta sota la pell de l'animal a l'alçada del clatell. Els Centres Veterinaris i les autoritats corresponents tenen un escàner lector per a reconèixer els números digitals instal·lats en l'interior de la capsula. Si un gos es perdés i tingués un microxip, amb el lector obtindríem les dades d'informació del seu propietari i així podríem retornar-lo a la seva llar. El microxip és permanent, no es pot treure ni alterar sense una operació i d'aquesta manera també és una mesura dissuasiva d'abandonaments o robatoris. Es pot implantar a partir dels 3 mesos.

La pubertat
En els gossos mascles la pubertat sol arribar entre els 8 i els 12 mesos, i en les femelles algunes setmanes abans. Les races més petites arriben a la pubertat abans que les més grans. També pot dependre de l'ambient i l'estrès, ja que s'ha observat que els animals rodamóns arriben a la seva maduresa sexual abans que els que viuen confortablement en família.


El zel
Les femelles entren en zel dues vegades a l'any i la durada és aproximadament de 15-20 dies. Els primers 9 dies (amb una oscil·lació entre 3 i 16 dies) es pot observar la vulva inflamada i una descàrrega d'un líquid sanguinolent a través de la vagina. És possible que aquest fet passi desapercebut ja que ella s'encarrega de netejar-se regularment. Durant aquest primer període la femella atrau els mascles, però encara no els accepta. Els següents 9 o 10 dies (amb una oscil·lació entre 4 i 12 dies) la femella deixarà de sagnar. Aquest període es caracteritza perquè la femella accepta el mascle i és quan es pot quedar embaraçada.
Potser també t'interessa: Primer any de vida canina (1a part)