dimarts, 1 de desembre del 2015

Artrosi i Artritis en gossos


Artrosi
Tant per a nosaltres com per als nostres amics peluts, el pas del temps passa factura, i apareixen amb l'edat malalties compartides per ambdues espècies. Aquest és el cas de l'artosi, que és el desgast de les articulacions i que cursa amb dolor persistent en les articulacions i extremitats i que, en els gossos seniors és tan comuna com en humans.
- L’artrosi és una de les causes més freqüents de dolor crònic en gossos. Es tracta d'una malaltia dolorosa i degenerativa.
- No es coneix amb exactitud la incidència de la malaltia, ja que moltes persones atribueixen els primers símptomes a l'edat avançada de l'animal. Però no hem de considerar normal que perquè el nostre amic envelleixi hagi de patir dolor.
- L’artrosi no es guareix, però sí que podem paliar el dolor que l'acompanya i que és el responsable del malestar del nostre amic.
- L’artrosi es produeix en molts casos en gossos vells però realment pot aparèixer a qualsevol edat. Els gossos amb sobrepès, independentment de la seva grandària, corren un gran risc de patir artrosi.
- Encara que els gossos de races grans tenen més risc, totes les races de gossos en poden patir.
Al principi l’artrosi canina és difícil de detectar ja que els gossos compensen els canvis que sofreix l'articulació afectada desplaçant el pes a una altra de sana o evitant exercir-hi una gran pressió, per la qual cosa en les fases inicials de la malaltia és possible que no ens adonem que el nostre amic pateix.
De fet, la coixesa del gos al començament de la malaltia pot ser intermitent o estacional i poc evident. El gos pot encara fer llargs passejos, jugar a la pilota, nedar, córrer, intentant ignorar el dolor que pateix. Però segons avança l’artrosi i empitjora la situació, augmenta el grau de degeneració articular i el dolor es fa evident: l'animal coixeja de forma contínua, evita el moviment i fins i tot mostra dolor amb la simple palpació de les articulacions afectades.
A més de la coixesa del gos, existeixen altres símptomes que ens poden fer sospitar que el nostre amic té dolor articular i pot, per tant, patir artrosi:
- Dificultat per posar-se en peu o per asseure's i tombar-se (observem si ho fa molt lentament i amb postures forçades).
- Es mostra poc inclinat a sortir de casa per passejar i quan ho fa li costa seguir-nos
- Disminució de la gana (el malestar general pot crear-li inapetència).
- Canvis en el comportament originats pel dolor constant:
Nerviosisme a les nits i insomni.
Irritabilitat i fins i tot agressivitat. Es mostra irritable i no vol ser tocat ni acariciat, particularment prop de les articulacions afectades.

Observem-lo:
- El nostre amic es cansa durant els passejos?
- Li costa aixecar-se després d'estar assegut o tombat?
- Coixeja o es queda rígid després de realitzar algun tipus d'activitat?
- Més concretament, li costa pujar o baixar escales?
- Creiem que el nostre amic ha perdut mobilitat?

Artritis
Rigidesa i inflamació en les articulacions, que tant es pot presentar per excés de pes, per un trauma o per l’ús excessiu de les articulacions. Si observem inflamació o notem símptomes de queixa quan recolza les extremitats o té dificultats de moviment, haurem de portar-lo al veterinari i, si finalment el diagnòstic és d'artritis, existeixen suplements amb Omega i antiinflamatoris que podem proporcionar al nostre amic per millorar la seva qualitat de vida i alleujar el seu dolor.
QUÈ PODEM FER PER ALLEUGERIR EL SEU DOLOR CONSTANT:
- Fer exercici de forma regular: Encara que pot semblar un contrasentit a causa del dolor, és important obligar-lo a realitzar passejos curts almenys dues vegades al dia, al matí i a la nit, per terrenys plans on les articulacions de l'animal tinguin menys impacte. D'aquesta manera evitarem l'augment de rigidesa en les extremitats que causa la malaltia.
- Evitem'obesitat: Com més pes corporal hagin de suportar els ossos, més probabilitats tindrà de patir artritis. Per això és important proporcionar-li una dieta equilibrada, que l’ajudi a no guanyar pes o, si ja pateix obesitat o sobrepès, l’hem d’ajudar a perdre els quilos que li sobren. Podem també proporcionar-li suplements nutricionals, rics en Omega 3, que fan disminuir el dolor que sent l'animal.
- Fem-li massatges: De forma suau a les articulacions de l'animal afectades per l'artritis, així l’ajudem a relaxar-se i aconseguim que li facin menys mal. Haurem de fer-ho sempre de forma suau, amb moviments circulars, preferiblement abans que se’n vagi a dormir, per la qual cosa podrà relaxar-se tranquil·lament en el seu llit. També podem aplicar-li una bossa d'aigua calenta.