dijous, 17 de desembre del 2015

La memòria dels gossos

A grans trets, hi ha dos tipus de memòria: a curt termini i llarg termini. La memòria a curt termini funciona molt breument amb la finalitat de dur a terme una tasca immediata, i la de llarg termini és la informació emmagatzemada en el cervell durant més d'uns pocs minuts, a la qual pot accedir-se quan es necessiti més endavant. Els gossos utilitzen diverses formes de memòria a llarg termini, però a diferència de nosaltres, no recorden esdeveniments específics.

La memòria a curt termini
Els gossos tenen fama de viure el moment present, i la seva capacitat de recordar fets concrets es creu que té un topall d'aproximadament 10 a 20 segons. És per això que quan eduquem un gos és important donar-li el reforç immediatament sobre les seves accions. Si el nostre amic ha trinxat la bossa de les escombraries mentre no érem a casa, renyar-lo quan arribem tres hores després no és eficaç, ja que ell no recorda què ha fet. Ell només s'adona que la bossa trencada repercuteix en la nostra conducta, per això ens fa senyals de calma quan ens veu arribar (a part que renyar-lo, sigui quan sigui, està comprovat que només reforça la seva inseguretat vers nosaltres). En aquest cas concret de la bossa, ell es comporta com a gos que és, per tant, el que hem de fer és evitar que hi tingui accés. Problema resolt.

La memòria episòdica
Els gossos viuen al moment present, no poden rebuscar en la seva memòria de la mateixa manera que ho fem els humans. Nosaltres podem parar-nos a conversar amb nosaltres mateixos: “què vaig fer ahir després d'arribar a casa?” Però el nostre amic caní no pensa: “han passat tres hores des que hem sortit… ja va sent hora d'un passeig!” (en tot cas l'avisarà la bufeta, no la memòria). Ells no poden conceptualitzar un “succés passat” o un “succés futur” (situacions teòriques basades en fets del passat), o sigui que se centren per complet al moment present.

La memòria espaial
La memòria espaial és la capacitat de recordar on es troben les coses i com està organitzat un entorn. Per exemple, imaginem que sortim a passejar amb el nostre amic caní i mentrestant a casa es reorganitza tot el mobiliari del menjador. Quan el nostre amic hi entri mirarà al voltant amb curiositat olorant tots els mobles, cosa que indica una memòria espaial de com estava organitzat el saló i s'ha adonat dels canvis que s'hi han fet. Aquesta capacitat és memòria espaial a llarg termini.

La memòria procedimental
Si estem educant un gos, per exemple, a aturar-se quan li diem "Quiet", i li donem un reforç positiu cada vegada que ho fa, el seu cervell estableix la connexió que si ell s'atura hi ha reforç positiu (xuxe, ànims, carícia). Després, posteriorment, quan li demanem que s'aturi, les connexions neuronals s'activen i ell completa la seva tasca.
El nostre amic fa cas perquè el seu cervell s'ha "configurat" començant en causa i efecte: QUIET=PREMI i interioritzant l'ordre (em diu Quiet!=M'aturo). No perquè recordi de manera conscient l'entrenament i hagi pres la decisió d'obeir una ordre. Aquest tipus de memòria es diu “memòria procedimental“. Nosaltres la utilitzem quan fem coses rutinàries que no hem de pensar, com fer un nus a les sabates (que si haguéssim de pensar com es fa potser ni ens en sortiríem).
Podrien reconèixer els seus progenitors?
Els estudis demostren que els gossos poden reconèixer als seus pares i als seus germans, encara que no se sap amb certesa si aquest reconeixement es basa en l'olfacte o en algun altre factor.

Els cadells i el seu període crític

Encara que els gossos adults poden reconèixer als seus parents propers, aquesta capacitat depèn del temps que van passar amb ell quan era només un cadell. Les primeres 2 a 16 setmanes de vida d'un cadell és el període crític. Si el cadell creix i pot reconèixer als seus pares en el futur. Atès que el pare sovint no està present durant aquest període crític, és més probable que els gos adult reconegui més a la seva mare que al seu pare.

El poder de l'olfacte

El potent sentit de l'olfacte dels gossos els ajuda a reconèixer a altres gossos amb els quals s'han relacionat fins i tot anys després d'haver estat separats. Els gossos poden no ser conscients de la relació o l'origen del reconeixement, però reaccionen diferent amb l'olor del gos que els és familiar.

Reconeixement facial dels gossos

Els gossos també poden ser capaços de reconèixer als seus pares simplement mirant les seves cares. Són capaços de distingir el rostre de l'humà amic dels rostres d'altres persones, i poden reconèixer a altres gossos amics entre altres animals.

En un estudi de 2009, uns investigadors van mostrar a uns gossos una sèrie de fotos en escala real que incloïen cares de gossos familiars i unes altres de gossos no familiars. Van descobrir que els gossos miraven més temps a les fotos dels gossos que coneixien, la qual cosa suggereix que els gossos poden tenir en compte els trets facials a l'hora de distingir entre canins coneguts i desconeguts. Aquesta recerca podria proporcionar una altra explicació de per què els gossos adults poden reconèixer als seus pares.

L'edat importa

Encara que els gossos adults poden ser capaços de reconèixer als seus pares, el contrari pot ser que no sigui cert. Els gossos de més de 7 anys d'edat van tenir un temps d'atenció més curt, per la qual cosa van tenir més dificultats per enfocar les cares. Si els resultats també són certs per als gossos seniors pel que fa a la seva capacitat de reconeixement de cares d'altres gossos, els gossos pares d'edat avançada poden no ser capaços de distingir als seus fills adults d'altres gossos.