dijous, 14 de gener del 2016

Prevenim problemes ossis

Els problemes ossis són un mal que pot evitar-se si es vigila convenientment la dieta

Sobretot per a un cadell en creixement és perillós portar una dieta poc equilibrada o amb excés o escassetat de vitamines i minerals que pugui redundar en malformacions òssies. Un problema que, no obstant això, també pot afectar a gossos adults (sobertot de raça gran).
1. Raquitisme
Falta de mineralització dels ossos a causa de la manca de vitamina D, que provoca que els cartílags en formació s'eixamplin i l'animal camini amb dificultat. Causa un gran retard en el creixement del cadell que acaba per deformar el seu esquelet. La musculatura abdominal es relaxa conformant un ventre gruixut molt característic. Per evitar-ho, és important seguir una dieta amb la justa proporció de vitamina D.
 
2. Excés de vitamina D
Tan perjudicial com la manca de vitamina D n'és l'excés. Pot patir trastorns digestius, diarrees i vòmits. L'excés de vitamina D causa un dipòsit irregular de calci en els ossos i, en conseqüència, una calcificació anormal de diferents òrgans. Aquesta malaltia es pot evitar si es respecten les dosis diàries en vitamines i minerals.

3. Osteofibrosis juvenil
Causada principalment per falta de calci i excés de fòsfor i s'agreuja si existeix un excés de vitamina D. Aquesta malaltia afecta als joves –sobre els tres mesos d'edat- de races grans com el Pastor alemany, el Dogo o el Terranova. Presenta deformacions òssies doloroses al tacte. Coixeja i camina recolzant-se en les plantes dels peus. El seu estat general sol ser dolent, pèrdua de gana i trastorns digestius. A causa de la desmineralització òssia es generen fractures espontànies.

4. Osteodistrofia hipertròfica
Provocada per una falta de vitamina C o per un excés de minerals en la dieta i acaba per provocar coixesa i dolors en tocar els ossos. Afecta particularment als cadells de races grans. El diagnòstic es confirma mitjançant una radiografia que reveli zones de baixa densitat òssia en les plaques de creixement dels ossos amb excessiu creixement de la metáfisis de l'os. El tractament es basa en una correcció de la dieta, encara que el pronòstic és incert perquè algunes lesions poden romandre malgrat el canvi d'alimentació.

5. Hiperparatiroidisme secundari
Es correspon amb una superproducció òssia. Provocada per una falta de calci i un excés de vitamina D. El diagnòstic es confirma mitjançant una radiografia, ja que produeix calcificacions anormals en el cor, els vasos i el ronyó de l'animal i això porta al fet que el gos perdi la gana i tingui febre de manera intermitent. Com en la resta de casos, seguir una dieta equilibrada és la millor medicina per contrarestar-la.

6. L'excés de vitamines
És molt important ser acurat en aquest punt ja que una sobredosi de vitamines i minerals pot redundar negativament en la salut, més encara si és un exemplar predisposat a la osteocondrosis. L'excés de vitamines i minerals pot causar-li més mal que bé,  problemes del desenvolupament dels ossos que li produeixin dolor i coixesa. El millor és administrar-li una dieta a base de pinso equilibrat, adequat a la seva raça i la seva edat la composició del qual conté tots els minerals i vitamines que l'animal necessita en la proporció justa.

7. Osteoporosi
És una malaltia metabòlica en la qual malgrat presentar una producció òssia normal, l'excessiva reabsorció de teixit ossi, condueix a un estat de osteopenia. Per una mal alimentació del cadell, basada en pinsos comercials poc equilibrats, en alguns casos fins a cinquanta vegades menys dels mínims necessaris (1gr/100gr), la qual cosa origina un desequilibri. La hipocalcemia resultant produeix una estimulació del paratiroide, segregant paratohormona, amb l'objecte de regular els nivells de calci en sang. El resultat és una reabsorción exagerada de calci a partir del cortex de l'os i la consegüent osteopenia, i possibles fractures, fins i tot espontànies, afectant sobretot als membres posteriors. La feblesa mecànica de l'os és tan important que fins i tot es poden produir fractures a causa de la simple tracció muscular.