dimarts, 9 d’abril del 2013

Els nostres amics han de prendre llet?

Sempre s'ha associat al gatet amb un plat de llet, com també se l'ha associat amb l'espina d'un peix a la boca, i al gos amb un os... no obstant això, cap d'aquests no són aliments apropiats per a gossos ni molt menys per a gats (que són bastant més estrictes quant a nutrició).

Quin és el problema amb els làctics?
La majoria de gossos i gats, igual que les persones intolerants a la lactosa (un terç de la població mundial), no tenen l'enzim lactasa que s'encarrega d'absorbir la lactosa. Com que la lactosa no es degrada, atrau aigua a l'intestí i actua com a laxant, provocant diarrees. Promou el creixement de bacteris i la fermentació.
D'altra banda, s'ha de tenir en compte que si la llet o els làctics senten malament no només és a causa d'una intolerància a la lactosa, sinó que pot ser per una al·lèrgia a la seva proteïna (llavors és indiferent que tingui lactosa o no).

Coses que hem de tenir en compte sobre la lactosa
- No tots els aliments tenen la mateixa quantitat de lactosa.
- L'humà és l'únic animal que decideix seguir consumint llet després de passar el període de lactància i l'únic que consumeix voluntàriament llet d'altres espècies (excepcionalment s'ha vist mares alletant cadells d'altres espècies entre els seus propis, però és un acte voluntari maternal, no pas decisió del cadell).
- No totes les llets són iguals, la llet de vaca, per exemple, conté molta lactosa, mentre que la de cabra té una quantitat relativament baixa.
- Els animals i humans al·lèrgics no poden consumir cap làctic, encara que sigui sense lactosa, ja que tenen reaccions a les proteïnes de la llet, no a la lactosa.

Podem donar-li derivats de la llet al nostre amic?
Si no és al·lèrgic podem donar-li certs formatges o iogurts, ja que en el procés de fermentació perden la majoria de la lactosa. També podem donar-li llet sense lactosa. En el cas del gat, només hem de donar-li llet específica per a gats.
Però en realitat no és necessari donar-los làctics. Si li donem el seu pinso específic comercial ja està equilibrat perquè no els falti calci. Si li fem nosaltres el menjar haurem de consultar amb un veterinari especialista en nutrició per assegurar-nos que li estem aportant tots els nutrients necessaris, personalitzat segons cada animal, mida, anys, constitució, raça, etc. i tampoc caldrà afegir-li làctics.

Però un de tant en tant...
Com ja hem esmentat, si el nostre amic és al·lèrgic, no li podrem donar làctics. Res. Ni deixar-li fer una llepada al gelat. Si notem que pateix diarrees quan li donem un tall de formatge és millor no tornar-ho a fer i consultem sempre al Centre Clínic Veterinari.
Els gatets o cadells no han de prendre llet sense lactosa, sinó llet en pols dissenyada per a la seva espècie, ja que la composició varia completament d'una espècie a l'altra i poden tenir deficiències en el creixement i problemes digestius. Si li donem llet de vaca a un gatet en creixement, li estarem provocant diarrea a un animal amb les defenses baixes i especialment sensible a la deshidratació. Aquesta situació concreta és greu i pot arribar a provocar la mort del petit.

Quins productes làctics són millors?
En el cas que en entossudim a donar-li un producte làctic, tot i saber que no el necessiten:
- Per a cadells i gatets, la llet en pols de la seva espècie (la de gossos no val per a gats i viceversa)
- Productes sense lactosa dissenyats per a intoleràncies
- iogurts, pel seu baix contingut en lactosa poden ser més ben tolerats
- Els formatges curats també han perdut la majoria de la lactosa
- La llet de cabra és menys nociva que la de vaca
- Llet evaporada

En resum, la lactosa pot sentar malament a alguns animals igual que passa a moltes persones. No obstant això, el iogurt i els formatges, en tenir menys lactosa, es toleren molt millor. Això no significa que puguem abusar d'ells (tampoc no és necessari el seu consum).
En cas que el nostre amic sigui al·lèrgic a la lactosa, haurem d'evitar qualsevol tipus de làctic (ni formatges, iogurts, cremes, gelats, flams, etc).
Encara que comprem productes sense lactosa, seguiran tenint proteïnes i donant al·lèrgia.
Si tenim un cadellet que encara necessita prendre llet materna, és imprescindible que sigui llet en pols formulada per a la seva espècie. Només així creixerà fort i sa. La llet d'altres espècies (de cabra, vaca, etc.) pot provocar-li diarrea.