divendres, 13 de gener del 2017

La deshidratació del gat

L'aigua és essencial. Correspon a més d'un 80% de l'organisme. La deshidratació és un desequilibri de salut seriós que si no es tracta a temps pot acabar en mort.

Aigua en el seu menjar:
El pinso sec conté aproximadament 7% d'aigua, per això el gat beu més, perquè necessita afegir-ne a la seva dieta. En canvi el menjar de llauna conté aproximadament 75% aigua, per això no beu tant.
NOTA: Un gat pot sobreviure uns dies sense menjar (una setmana), però igual que nosaltres no pot viure sense aigua (màxim 48 hores).

Com es deshidrata? Quan el nivell de fluid està per sota del normal vol dir que el gat no està prenent aigua, o perd molt líquid (vòmits, diarrea o calor excessiva). Li pot succeir a qualsevol gat, però cal estar alerta amb: els gats sènior, gats amb problemes dels ronyons, amb càncer, hipertiroidisme o diabetis. Un gatet recent nascut deshidratat pot morir en un dia.

Símptomes de deshidratació:
• Letargia (son excessiva)
• Apatia (pèrdua de gana)
• Baixa freqüència cardíaca
• Falta d'elasticitat en la pell: Aquesta és la prova. Si aixequem la pell de darrere del coll i la deixem anar, i es queda amb la forma en què l'hem deixat o li costa de tornar a lloc, el gat està deshidratat. La pell ha d'estar prou hidratada per tornar al seu estat natural sense problemes.

Si el nostre amic presenta algun o varis d'aquests símptomes, és moment de portar-lo al Centre veterinari.

Tractament: està seriosament deshidratat, encara que li donem grans quantitats d'aigua no li retornarà la salut. Necessita nutrients que ha perdut amb el líquid i només el Centre veterinari pot fer-ho administrant-los per vena.

Prevenció: Cada gat té la seva preferència però per evitar la deshidratació la millor recomanació és:
Que tingui aigua neta SEMPRE. Canviem-la diàriament per assegurar-nos que és fresca, i omplim-li el bol fins dalt (els encanta).
• Netegem sovint el bol amb aigua i sabó per evitar que es desenvolupin bacteris.
• Per al gat difícil: Algun tipus de font on flueixi aigua constantment.
• El gel ajuda: Si el nostre gat s'està recuperant de diarrees o vòmits, donem-li glaçons o petites quantitats d'aigua. L'ajudarà a hidratar-se a poc a poc i no causar-li molèsties estomacals. Si en canvi el gat no vol beure, posa-li glassons de gel al seu bol d'aigua activarà la seva curiositat. També són efectius en èpoques de molta calor perquè l'aigua es mantingui fresca i a una temperatura agradable.
• Si el nostre amic viu fora de la casa assegurem-nos que tingui accés a un àrea segura amb aigua fresca sempre.