dijous, 15 de desembre del 2016

La síndrome de Cushing (hiperadrenocorticisme)


Sobreproducció de Cortisol 
Símptomes: Molts dels símptomes d'aquesta síndrome es poden confondre fàcilment amb els de l'envelliment, i la majoria no ens adonem dels primers senyals que indiquen una anormalitat en el funcionament de l'organisme del nostre amic, per això, hem d'estar molt atents. Aquests símptomes són:

- Augment de la set (polidipsia)
- Gana insaciable
- Miccions constants (poliuria)
- Cansament o reducció de l'activitat física
- Panteixos excessius, fins i tot en estat de repòs
- Epidermis prima
- Pèrdua de pèl (alopècia simètrica)
- Inflamació abdominal molt prominent
- Infeccions cutànies secundàries
- Prurit (causat per les sobreinfecciones)
- Cicatrització retardada
- Engrandiment del fetge
- Atrofia muscular
- Pigmentació fosca en la pell
No tots els gossos responen de la mateixa manera a la sobreproducció de cortisol, per la qual cosa cadascun mostrarà diferents d'aquests símptomes.


Per què és important tractar a temps la Síndrome de Cushing?

La sobreproducció de cortisol té un impacte molt negatiu en l'organisme, i si no és tractada a temps pot augmentar les probabilitats que pateixi malalties greus com:
- Pressió arterial alta
- Inflamació del pàncrees o pancreatitis
- Diabetis
- Inflamació o infecció de la vesícula biliar
- Infeccions en els ronyons i el tracte urinari
- Alts nivells de proteïna en l'orina
- Infeccions greus en la pell i en les oïdes
- Tromboembolisme pulmonar (coàguls de sang que es desenvolupen en un o en els dos pulmons)

La major part d'aquestes afeccions són cròniques i deixen lesions irreparables, d'aquí la importància de detectar-ho i tractar-ho a temps. I si l'estem medicant, no interrompem la medicació quan deixi de tenir símptomes ja que davant qualsevol absència de la medicina, podria tornar a recaure.


En quant de temps es noten els canvis?

El període de recuperació depenendrà dels símptomes. Generalment les dolències com la letargia, l'augment de la gana i de la set i les miccions freqüents desapareixen durant les dues primeres setmanes del tractament. D'altra banda, els altres símptomes més severs com la pèrdua del pèl, l'enfosquiment de la pell i la inflamació de l'abdomen poden demorar una mica més de temps, en general, al voltant de 3 a 6 mesos.


Diagnòstic

El procés de diagnòstic pot resultar molt extens, ja que a part dels símptomes, haurem de realitzar algunes d'aquestes proves i anàlisis: anàlisi de sang, examen d'orina, prova d'estimulació de ACTH, prova de supressió amb dexametasona, ultrasons, radiografia abdominal, plaques de tòrax, biòpsia de la pell afectada, ecografia de les glàndules suprarenals, tomografia computaritzada... Algunes de les quals es realitzen per descartar qualsevol altra malaltia o per determinar quina és la causa principal que ha desencadenat la producció excessiva del cortisol, la qual condueix a la síndrome de Cushing. Normalment al cap d'un o dos dies ja és possible diagnosticar la malaltia.

Tractament

El tractament pot ser farmacològic (per a tota la vida) o quirúrgic (extirpació del tumor hipófiso-dependent o suprarenal). Si bé és cert que resulta tediós un tractament per a tota la vida, hi ha molts riscos a tenir en compte en cas d'una extirpació quirúrgica, que podria resultar complexa i plena d'efectes secundaris, per això, com que aquesta síndrome afecta animals vellets, s'acostuma a preferir el tractament farmacològic. El Centre Clínic Veterinari ens receptarà la proporció de medicines reguladores dels nivells de cortisol específica per al nostre amic.

Expectativa de vida
Seguint el tractament, aproximadament 2 o 3 anys més podrem gaudir de la companyia del nostre amic.

Per què no és possible prevenir la Síndrome de Cushing?

Aquesta malaltia està produïda per una anomalia de l'organisme impossible de predir. Per tant, no existeixen ni hàbits d'alimentació ni de vida que reverteixin o evitin l'aparició d'una patologia endocrina com aquesta.
Encara que és una malaltia pràcticament incurable, existeixen molt bons pronòstics per a què tingui una vida plena.