dimecres, 15 de juny del 2011

La dermatitis al·lèrgica a la picada de puça

Un dels problemes més freqüent i associat amb la calor és la dermatitis al·lèrgica a la picada de la puça (o amb sigles DAPP) pot afectar tant a gossos com als gats però el quadre clínic és diferent segons l’espècie en qüestió. Es tracta d’una reacció d’hipersensibilitat cutània que acaba convertint-se en una al·lèrgia, per tant, és un problema amb què haurà de conviure l’animal per sempre més.
El desencadenant d’aquesta reacció d’hipersensibilitat és una proteïna que hi ha a la saliva de la puça i que entra en contacte amb l’organisme de l’animal en el moment de la seva picada. No és, doncs, un problema quantitatiu d’un excés de puces, sinó més aviat un problema qualitatiu. Tan sols una picada d’una puça pot començar a instaurar un quadre típic de la DAPP. Com que la causa de la malaltia és la puça, aquest és un problema associat als mesos de calor i és quan en podem trobar alguna sobre l’animal.
El quadre clínic de la DAPP en gossos és molt característic: L’animal comença a presentar picor o prurit, principalment a la zona del dors, per sobre de la cua. A mesura que el problema avança, ens trobem amb la caiguda del pèl de la zona i de la part posterior de les cuixes. Com a conseqüència de la picor ocasionada, l’animal es grata i es mossega la part de darrere del dors provocant dermatitis i infeccions de la pell, veient-se més agreujat en els gossos de pèl llarg. Ens ajuda a confirmar el diagnòstic la presència de les puces o dels seus excrements per damunt de la pell de l’animal.
El tractament consisteix en antipruriginosos per via sistèmica per a paliar i disminuir la simptomatologia de la picor. En cas d’infecció de pell està recomanat l’ús d’antibiòtics. Com que les lesions cutànies afecten les capes més profundes de la pell, l’ús de les pomades dèrmiques no solen resultar gaire eficients. L’arma més efectiva és la lluita i prevenció contra les puces, ja que són les causants del mal. Es poden fer servir les còmodes pipetes d’aplicació spot-on, collars antiparasitaris o la combinació d’ambdós. En cas d’una picor persistent existeixen xampús antipruriginosos per a paliar-la.
La DAPP en els gats té les mateixes causes i requereixen del mateix tractament que en els gossos. La simptomatologia en el gat és més complexa i variada. El prurit i l’alopècia la poden presentar al dors, a la panxa, al cap i al coll. En els gats, les puces també poden ser les causants d’un altre desordre inmunològic amb lesions cutànies que s’anomena el complexe eosinofílic felí.
Potser també t'interessa:                                          - les paparres