dimarts, 17 de novembre del 2015

Perills culinaris

És de naturalesa humana voler alimentar a tot el qui té boca... Només es tracta d'evitar l’impuls primari de donar-li de tot, encara que sigui agradable, s’ha d'anar amb compte amb el que se li dóna:

PERILLS CULINARIS
La xocolata: és un dels plaers culinaris per excel·lència de l’ésser humà, però no una llaminadura per a gossos. Mentre que els gossos gaudeixen del sabor de la xocolata, també n'és totalment perjudicial. La xocolata té teobromina, que és un estimulant químic que l'organisme caní no és capaç de metabolitzar i pot romandre en el torrent sanguini. L'efecte és un augment de les palpitacions, diarrea severa, atacs epilèptics, al·lucinacions, atacs de cor, i podria acabar en una fatalitat.
Una ingestió accidental de xocolata, en general no és important si la quantitat és petita per la mida de l'animal, (mitja peça en un gos de mida mitjana) però s’haurà de contactar amb el veterinari i explicar-li el que ha succeït. En general, es recomana induir el vòmit. No obstant això, una barra de xocolata pot ser suficient per fer que un gos petit es posi molt malalt i causar-li la mort.
Alguns fabricants d’alimentació canina fan deliciosos dolços de “xocolata” per a gossos. Són fets d’una substància que s’assembla a la xocolata però no hi està relacionada i s'ha barrejat de tal manera que no és perjudicial per al nostre amic.
El raïm i les panses: són també un conegut perill per als gossos ja que contenen una toxina que pot danyar els ronyons, poden causar insuficiència renal aguda i potencialment poden ser mortals. Un sol gra de pansa de raïm pot ser suficient per matar un gos petit (alguns gossos més grans podrien menjar un gra de pansa o raïm sense cap efecte). Tot i així, poques hores després d'ingerir els raïms o panses de raïm, el gos pot començar a vomitar. De tres a cinc dies més tard, els signes d'insuficiència renal surten a la superfície.
Si no estàs segur sobre quin tipus d’aliment has de donar el teu gos, vés al més segur i dona-li aliment específic per a gossos. I sobretot procura mantenir raïm, panses i xocolata lluny del seu abast.

Altres articles a evitar:
- Les begudes alcohòliques poden causar intoxicació, coma i mort.
- El cafè o tè, com la xocolata, també contenen teobromina, molt perjudicial.
- L'alvocat (fulles. llavors i fruita) conté escorça, que pot causar vòmits i diarrea.
- Els ossos poden causar obstrucció o laceració del sistema digestiu.
- Els extractes d'oli de cítrics poden causar vòmits.
- Peix (cru, bullit o en llauna): exclusivament o en grans quantitats pot resultar una tiamina (una sobredosi de vitamina B) que condueixen a la pèrdua d'apetit, convulsions i en casos severs, mort.

- Compost de llúpol: Per causes desconegudes augment de la freqüència cardíaca, temperatura elevada, convulsions i mort.

- Suplements vitamínics d’humans suplements que contenen ferro pot danyar el revestiment de l'aparell digestiu i ser tòxics per a altres òrgans com el fetge i els ronyons.
- Nous de Macadamia contenen una toxina desconeguda, que pot afectar als sistemes digestiu i nerviós i muscular.

- La marihuana pot deprimir el sistema nerviós, causar vòmits, i els canvis en la freqüència cardíaca.

- La llet i altres productes làctics. Alguns gossos i gats adults poden desenvolupar diarrea si se'ls dóna grans quantitats de productes làctics, ja que és un producte específic dirigit a cada cadell de cada espècie.

- Aliment Mohós o en mal estat, les escombraries poden contenir múltiples toxines que causen vòmits i diarrea, i també poden afectar altres òrgans.

- Els bolets poden contenir toxines, que poden afectar a diversos sistemes en el cos,  i causar la mort.
- Les cebes i l'all (cru, bullit, o en pols) poden contenir sulfòxids i disulfurs, que poden danyar els glòbuls vermells i causar anèmia. Els gats són més susceptibles que els gossos. L'all és menys tòxic que la ceba.
- Llavors de Caquis poden causar obstrucció intestinal i enteritis.
- Pous dels préssecs i les prunes poden causar obstrucció del tracte digestiu.
- Els ous crus contenen un enzim anomenat avidina, que disminueix l'absorció de la biotina (una vitamina B). Això pot conduir a problemes d'abric de pell i el cabell. A més poden contenir Salmonella.
- La carn crua pot contenir bacteris com Salmonella i Icoli, que pot causar vòmits i diarrea.

- Sal Si s'ingereix en grans quantitats pot portar a un desequilibri digestiu.

- Aliments ensucrats poden conduir a l'obesitat, problemes dentals, i, possiblement, la diabetis mellitus.
- les restes les deixalles de la taula no són nutricionalment equilibrades.
- Greix: Mai no se'ls ha de donar més del 10% de la dieta. El greix ha de ser retallat de la carn, i els ossos no han de ser ingerits.

- El tabac conté nicotina, que afecta al sistema nerviós. Pot produir taquicàrdia, col·lapse, coma i mort.
- La massa de llevadura es pot expandir i produir gas en el sistema digestiu, causant dolor i la possible ruptura de l'estómac o els intestins.
- El xilitol (edulcorant artificial) Pot provocar sucre en la sang (hipoglucèmia), la qual cosa pot donar lloc a vòmits, debilitat i col·lapse. En dosis altes pot causar insuficiència hepàtica.