dijous, 23 de maig del 2013

El bany del gat

Hi ha la idea molt estesa que diu que els gats no són gens amics de l'aigua. Aquesta creença és certa… a mitges: Perquè si l'acostumem des de petit a l'aigua… en gaudirà molt.

El nostre amic pot aprendre a banyar-se com un hàbit. No obstant això, ha de ser realitzat en la fase de socialització del gatet, és a dir, entre el primer i segon mes de vida. En aquests mesos el gatet és receptiu a tots els ensenyaments de manipulació social que es vulguin impartir. A més és una activitat que reforça la relació entre el nostre amic i nosaltres, juntament amb el raspallat, les carícies i els jocs.

No tots els gats tenen por a l'aigua: molts no només juguen amb l'aigua, sinó que a més es mullen sols. Com a exemple una raça: els Turc Van, que viuen a la zona del llac Van (Turquia), l'aliment natural d'aquesta raça de gats són els peixos que ells mateixos pesquen al riu.
Abans de començar, hem de tenir clar que és important disposar de temps de sobres, una hora com a mínim, per poder gaudir del bany amb el nostre gat. També és convenient dialogar i acariciar-lo durant tot el procés per calmar-li l'ansietat.
- L'ambient ha de ser tranquil i si és possible, ha de ser la mateixa persona qui el banyi sempre.
- El bany es pot realitzar dins de qualsevol pila de la casa. Només requereix que el gat hi càpiga.
- Hem de tenir-ho tot preparat a mà (xampú, tovallola, assecador…) És important usar un xampú específic per a gats, no utilitzar qualsevol dels nostres.
- L'aigua ha de ser tèbia, a una temperatura d'uns 30 graus, i resulta convenient deixar córrer l'aigua abans de posar-li, a fi que l'animal ja associï soroll.
- Anem mullant el gat a poc a poc, al principi amb la mà o amb l'ajuda d'alguna esponja suau, i mai amb el doll de la dutxa directament.


El bany el farem acariciant-lo, d'una forma suau… recordem que sempre ha de ser un ambient relaxat i tranquil. Amb aquestes carícies ensabonarem al gat i deixarem que actuï sobre el pèl durant uns minuts. Una vegada transcorregut aquest temps, aclarim el cos de l'animal amb abundant aigua perquè no quedin restes del sabó que poden produir després picors o malestar.
Un cop passada aquesta fase arriba el moment de l'assecat del gat. És molt important realitzar un perfecte assecat de tot el pèl. No l'hem de deixar mai humit tret que sigui ple estiu i la temperatura ho permeti.
Per assecar el pèl és convenient iniciar amb una tovallola per treure la major quantitat d'aigua i després continuar amb un assecador d'aire calent. Mai no utilitzem un assecador el primer dia que banyem el gat perquè els molesta molt el soroll, i llavors mai més no voldria tornar-se a banyar. El més recomanable en els banys posteriors és usar algun assecador de poc soroll i encendre’l uns minuts abans d'utilitzar-lo perquè el gat s'hi habituï. Fem breus maniobres d'acostament perquè s'adoni que l'artilugi és inofensiu.
Si malgrat les nostres precaucions és impossible procedir a l'assecat, no ens preocupem, hem de tenir paciència, a poc a poc es deixarà. En aquests casos retirem la major part d'aigua amb una o més tovalloles seques, i permetem al mixet que s'acabi d'assecar en una habitació tranquil·la i calenta. Recordem que mai no hem de deixar-lo humit. Si no està molt espantat, una vegada sec, el pentinarem a poc a poc.
Banyar al gat ha de ser una activitat plaent per a ell i per a nosaltres.