dimarts, 18 d’abril del 2017

El zel en gates i gosses

GATA
Al voltant dels 6 mesos, arriba a la maduresa sexual.
El zel es regeix per cicles estacionals, la primavera (març) i la tardor (octubre), i el primer varia en funció de la temperatura ambiental i de la presència d'altres gats.
Fases:
1- Proestre: (1-3 dies) canvi de caràcter. Mèus més aguts i curts de l'habitual, no té gana i és insinuant amb els mascles, però no es deixa muntar.
2- Estre: (4-6 dies) Es mostra receptiva amb el mascle. (10-14 dies si no hi ha munta). Mèus escandalosos i canvis evidents de conducta.
3- Metaestre: (24 hores) rebutja amb agressivitat l'acostament de mascles que pretenen muntar-la.
4- Anestre: declivi sexual fins al proper zel

- No hi ha pèrdua de sang però moltes femelles marquen el territori amb orina, com els mascles.
- No hi ha menopàusia. Tenen el zel tota la vida (menys si s'esterilitza, òbviament)
Existeix l'administració d'hormones per evitar-li el zel, però tenen efectes greus per a la salut, com el risc de desenvolupar tumors de mama o infeccions en l'úter.

Es recomana sempre l'esterilització abans de l'any, que evita, a banda d'embaraços no desitjats, el comportament inadequat per la convivència com els mèus escandalosos i, sovint, l'agressivitat.

GOSSA
El primer zel, en races petites és entre 6 i 8 mesos d'edat i en races grans cap als 12 mesos.
És cada 6-8 mesos, i durant tota la vida (menys si s'esterilitza)
Fases:
1- Poestre: (7-10 dies) s'infla la vulva i hi ha pèrdues de sang. Secreta feromones que atreuen mascles, però encara els rebutja.
2- Estre: (5-15 dies) després d'ovulació, la vulva segueix inflada però disminueixen les pèrdues. Ja accepta al mascle.
3- Metaestre: (110-140 dies) rebuig d'un nou acoblament. Període de gestació, part i lactància. Les mames prominents, amb secreció de llet a l'etapa final.
4- Anestre: període de descans sexual.
 - mai no s'han de separar un mascle i una femella acoplats (després de l'acte queden enganxats almenys 15 minuts) si se'ls separa per força podrien patir lesions internes severes.
- Els riscos de gestació en edat avançada (a partir dels 7 anys) poden ser mortals.

El Zel Anormal
- Impuberisme: Si mai no ha tingut el zel, es notaran símptomes evidents com nanisme, primesa, trastorns cutanis. Recomanem l'esterilització després del primer zel (que no vol dir després del primer part, com antigament es deia)
- Hiposexualitat: Té cicles sexuals però es fan cada vegada més tènues i fins absents. L'obesitat és un dels seus principals símptomes. En aquest cas la gossa sol ser infèrtil.
- Hipersexualitat: és molt rar, es produeix un escurçament de l'interval entre els estros. La femella és infèrtil i presenta trastorns del comportament.

Retard
Consultem al veterinari si la nostra amiga té més d'1 any (races petites) o més de 2 anys (races grans) sense que hagi tingut el primer zel. És important saber si el retard va acompanyat d'un problema real d'esterilitat o si es pot corregir mèdicament. També podria ser que no ens haguem adonat de les pèrdues, perquè n'hi ha que elles soles es netegen, o que haguem fet cas omís del comportament típic del zel, per desconeixement.