dimarts, 22 de setembre del 2015

Anar a córrer amb el nostre amic caní

Els gossos no només són grans companys, sinó que també ens poden ajudar a estar en forma.
1. Motivació
El nostre amic és feliç al nostre costat. Què millor que sortir a córrer amb ell. En els dies en què ens sentim desganats o cansats, ell ens motivarà, i així tindrem constància en les sortides. Els gossos són corredors naturals, i han de sortir a diari, faci el temps que faci.
2. Vincle
Si a nosaltres ens agrada córrer, gaudirem d'aquesta activitat doblement, ja que millorarem el vincle entre ell i nosaltres; Ell estarà agraït de l'estona que li dediquem i serà més feliç (s'entristeixen molt quan no reben suficient atenció).
3. Diversió
De vegades els entrenaments solitaris es tornen avorrits ja que són repetitius i s'ha de seguir un programa específic. Sortir a córrer amb el nostre amic no només serà més divertit, sinó que podem córrer lliurement portant el pas que ell porti, i descobrint noves rutes plegats.
4. Més seguretat
El nostre amic sempre ens cuidarà i protegirà. Si caiem o ens creuem amb persones o animals no desitjats, ens sentirem més protegits.
Recomanacions
- En general es preferible un gos mida gran, ja que poden trotar a un pas semblant al nostre, però n'hi ha de petits que també tenen prou energia per seguir-nos.
- Es recomana que el gos tingui més d'1 any d'edat perquè els seus ossos estiguin prou madurs, i que no sigui massa vell per no fer-lo patir més del compte.
- Assegurem-nos que al centre veterinari li donin el vistiplau. Igual que les persones, els gossos requereixen una revisió abans de córrer (que no tingui cap problema d'ossos, muscular, cardiopaties, d'articulacions)
- Al principi procurem córrer a poc a poc i distàncies curtes, (el primer dia fem màxim 2 quilòmetres).
- A l'estiu sortim a primera hora del matí o al capvespre, quan no fa tanta calor, ja que els gossos són més sensibles als canvis de temperatura i es deshidraten més ràpidament.
- Triem una ruta on hi hagi punts d'aigua disponible o bé portem una ampolla d'aigua per a tots dos.
- procurem no córrer sobre asfalt, i menys a l'estiu, ja que podrien cremar-se els coixinets. l'ideal són els camins de terra toba o la sorra de platja, mullada.
- I si preferim córrer a la nit, assegurem-nos que tant nosaltres com ell portem reflectors.
- Alimentem el nostre amic després de fer exercici, però no justament després perquè menjarà amb gana, massa de pressa i amb excés, i podria vomitar. Esperem-nos que hagi begut i s'hagi relaxat, mitja hora mínim.
- Durant l'exercici vigilem en tot moment si va cansat, amb set, amb còlics, panteixa excessivament, entre altres. En cada cas haurem de prendre les mesures necessàries (aturar-nos, beure aigua, descansar, tornar)
- Els gossos també es lesionen, així que si notem que mostra dolor, coixesa o té rigidesa en les articulacions, haurem de fer-li un massatge i suspendre l'exercici per uns dies.
- Les vacunes al dia. Si sortim a córrer, i per mala sort patim un accident o mossega a algú o s'enfronta amb un altre gos, com a mínm tindrem els papers en ordre.
- És important que siguem nosaltres qui portem les regnes en l'exercici. Que ell passi per on passem nosaltres, i faci cas a la nostra crida. Al principi pot ser que es creui davant nostre, aviat aprendrà que aquesta no és una bona idea.
 - Corretja. Si ens agrada córrer al seu costat sense que vagi lligat, podem fer-ho si no estem en nucli urbà (d'us obligat) però és important que portem a mà la corretja, pel cas que sigui necessària.
- Muntem un pla d'exercicis que sigui apte pels dos i no intentem exigir-li massa; recordem que no tots tenim les mateixes capacitats i una cosa consensuada pot ser el millor perquè tots dos gaudim.
- Hidratació. Portem aigua, i coordinem el temps perquè en el descans puguem aprofitar per beure un glopet d'aigua (mullar-nos els llavis)
- Energia. Es tracta de passar una estona relaxada i agradable. Recordem no passar-nos dels nostres límits i tractem de mantenir el nostre ritme natural durant la ruta.
- Hem de preocupar-nos per la seguretat de tots dos, així que busquem senders segurs i camins lliures de vehicles, o altres perills.
- Higiene. Portem sempre amb nosaltres una bossa per recollir les seves deposicions. Recordem que en som responsables i els espais són de tots.
- Hem de saber que córrer i passar més temps junts ens unirà més i convertirà la nostra relació en una molt més especial.
- I finalment, si volem córrer amb gos però no tenim un gos amb qui córrer, podem adoptar-ne un. N'hi ha molts que estan buscant una llar. Així que no només trobarem un nou amic, sinó que també salvarem una vida.