dilluns, 19 d’octubre del 2015

l'ennuegament del nostre amic caní

Pot passar que jugant i mossegant un objecte com un pal o una pilota, o rosegant un os, se li quedi atrapat a la gola. En cas d'ennuegament, veurem com el nostre amic intenta treure's l'objecte amb la pota o té dificultat per tancar la boca, presenta símptomes de sufocació, panteix i estirament de coll i del cap per obtenir més oxigen per respirar. 
Com actuar si el nostre amic pateix un ennuegament
Si les vies respiratòries no estan completament bloquejades, el gos conscient es mostrarà sufocat, esbufegarà i panteixarà amb força mentre realitza gestos d'arcades. Pot tenir dificultat per tancar la boca i intentarà treure's l'objecte amb la pota, o pot ser que ell mateix en una arcada expulsi l'obstacle, si veiem que no pot sol, intentem treure-li amb molta cura l'objecte només amb la mà.
Si l'objecte ha bloquejat totalment les vies respiratòries perdrà el coneixement. Només en aquest cas, mentre el cor segueix bategant, se li realitza la Maniobra de Heimlich: Tombem-lo de costat, posem-li els palmells de les mans sobre l'última costella i fem 4 pressions ràpides i seques, comprovem la boca per veure si ha expulsat l'objecte i repetim-ho fins que expulsi l'objecte. Si no podem extreure'l, donem-li respiració artificial i portem-lo immediatament a urgències veterinàries perquè li subministrin oxigen i sedació per extreure-li el l'objecte trabat.
Per evitar aquests ensurts el millor és prevenir. NO li donem ossos. Ensenyem-li a jugar amb joguines especialment dissenyades per a ell, que no suposen un perill. Practiquem l'exercici de "ttst, No! Això no ho toquis" pot ajudar a salvar la situació evitant que deixi anar l'objecte subscebtible a ser empassat.