dimecres, 21 de desembre del 2011

El Nadal amb el nostre amic

La tradicional celebració s'apoderarà de la nostra vida durant aquests propers dies. El Nadal és època de canvis de rutina, celebracions i viatges. Tot això afecta al nostre amic, i necessita una menció especial:

1. Compte amb les restes i els ossos dels menjars i els sopars:
Durant aquestes festes, s’acostuma a fer més menjar del que realment acabem menjant. Hem d'anar amb compte de no donar-li els ossos ni les restes d’aquests àpats. Cal vigilar molt aquest aspecte. El que per a tu és una cullerot, per a ell és un plat sencer. I d’altra banda, els ossos no són bons, poden causar danys interns, fins i tot greus.

2. Lloc especial:
Durant aquestes festes, la nostra llar se sol poblar de familiars i amics, o bé nosaltres anem a altres cases. En tots dos casos, hem de buscar o fer-li un lloc especial, tranquil i còmode per al nostre amic, on pugui gaudir de la nostra companyia al mateix temps que pugui quedar-se al marge quan ell ho desitgi.

3. Viatges:
Si viatgem durant aquests dies de Nadal, hem de prendre una decisió: Que el nostre amic vingui amb nosaltres o bé deixar-lo a cura d'algú, o fins i tot portar-lo a una residència canina. Si el portem a una residència, ells ens donaran les pautes per fer que el nostre amic se senti com a casa. Si viatja amb nosaltres, hem de portar-lo el més còmodament possible i atenent sempre les seves necessitats. Recomanem tenir en compte la zona més propera on es pugui anar a passejar amb ell i no ens descuidem la menjadora, abeurador, corretja, bosses higièniques, manteta o coixí, alguna joguina. Quan arribem al lloc, el primer que hem de fer és mostrar-li quin serà el seu lloc, deixant-li allà la manteta o coixí, el menjar i l'aigua.

4. Atenció amb les típiques espelmes nadalenques:
Hi ha el costum de deixar espelmes nadalenques enceses durant la nit. Això pot ser perillós, ja que els gats i alguns gossos actius, jugant les poden arribar a fer caure i provocar un incendi.

5. Dolços:
També pot haver la temptació de donar al nostre amic raïm i xocolata durant aquestes festes. Prohibit! S’ha d'evitar costi el que costi! Podem substituir-ho per llaminadures canines o felines, si volem que també comparteixi la festa. La xocolata i el raïm són molt tòxics!

6. Atenció amb les plantes nadalenques:
Diverses espècies de plantes de la temporada nadalenca com el grèvol, el vesc o l'heura resulten tòxiques si les mosseguen o les ingereixen. Si en tenim, posem-les fora del seu abast.

7. Focs artificials i petards:
En aquestes festes, sobretot al cap d’any, se solen tirar molts petards i focs artificials. Alguns gossos es posen molt nerviosos fins al punt d’estrés. En aquest cas portem-lo a un lloc on el soroll no l’impacti tant (una habitació més allunyada). També podem posar música ambient que minimitzi l'intensitat dels sorolls externs bruscos.

8. Rutina:
L'animal ha de seguir amb la seva rutina de menjars, sortides i descansos. El Nadal podria alterar aquests costums de forma considerable amb l'obvi perjudici per la seva salut física i mental.
Bones Festes per a tots!
Potser també t'interessa: - Protegim-lo del fred