dimarts, 20 de desembre del 2011

Els senyals de calma (2a part)

Caminar lentament
L'alta velocitat de moviments és amenaçadora per a molts gossos, i provablement la seva reacció sigui intentar detenir a qui està corrent, i es dispara en albirar un altre gos, un gat o una persona corrent o realitzant moviments bruscs. Si qui està corrent es dirigeix directament cap al gos, representa una amenaça directa i els mecanismes de defensa s'engeguen. Si desitgem que un gos se senti fora de perill, podem moure'ns lentament per aconseguir-ho. Quan vegem un gos reaccionant amb un senyal de calma davant nostre, immediatament respondrem movent-nos lentament.
El nostre gos s'apropa molt lentament quan el cridem? Si això passa, verifiquem: el nostre to de veu sona enutjat o estricte? raó suficient per voler calmar-nos, caminant a poc a poc. Alguna vegada ens hem enfadat amb ell quan venia cap a nosaltres? pot ser per això que no hi confia del tot. Una altra raó es donaria si sempre que obeeix a la nostra crida, nosaltres li posem la corretja. Fem que relacioni el seu nom amb altres jocs, o qualsevol activitat positiva, no sempre la pèrdua de la seva llibertat.

Mirem atentament al nostre gos la propera vegada que el cridem. Fa algun senyal de calma quan està venint? Si camina a poc a poc, haurem de canviar alguna cosa en la nostra manera d'actuar.


Mantenir-se Immòbil “Freezing”
“Freezing” és com diem al comportament del gos de quedar-se completament immòbil aturat, assegut o estirat i mantenir-se en aquesta posició. Aquest comportament té la seva base també en la conducta de caça –quan la presa corre, el seu predador ataca, quan es frena, el predador també ho fa- el podem veure clarament quan un gos persegueix un gat. Aquest comportament és usat en diferents situacions.
Quan ens enfadem, ens posem agressius i semblem amenaçadors, així que el gos generalment es quedarà immòbil i no es mourà fins que tornem a comportar-nos pacíficament amb ell. En altres situacions el gos es mourà molt a poc a poc, després es quedarà immòbil i després tornarà a moure's a poc a poc.
Molts propietaris pensen que tenen un gos molt obedient que roman assegut després d'una ordre, completament quiet… pot estar fent senyals de calma? Molt freqüentment veurem un gos aturar-se i mantenir-se calmat quan algú se li apropa. Si el teu gos vol aturar-se i caminar a poc a poc en una situació com aquesta, deixem-lo. Segurament troba la situació conflictiva amb la persona o gos que està apropant-se i mantenir-se quiet sigui la seva forma de calmar la situació.

Asseure's / donar la pota
Només en rares ocasions els gossos donen la pota com un senyal de calma, però sí que hi ha moments en què clarament ho fan amb aquesta fi, sobretot cap a altres gossos.
Asseure's, o un senyal més fort encara: asseure's donant l'esquena –per exemple a nosaltres o a un altre gos- té un efecte realment calmant. És bastant comú veure un gos que vol calmar a un altre que s'apropa massa ràpid, triar aquest senyal. Els gossos poden també asseure's i llepar-se el musell enfront nostre, quan els semblem massa estrictes i irritats, a fi de calmar-nos.

Caminar en corba
Aquesta acció és freqüentment utilitzada com a senyal de calma, i és la principal raó per la qual molts gossos reaccionen fortament cap a altres gossos (amb lladrucs explosius i estirades de la corretja) quan són forçats a caminar directament cap a un d'ells. El seu instint els diu que és un error apropar-se a algú d'aquesta manera tan directa –el seu propietari ho desconeix-. El gos es posa ansiós i defensiu. Es torna un gos que borda, fa estirades davant d'altres gossos, i eventualment, aconseguim un gos agressiu.
Els gossos, quan se'ls dóna l'oportunitat, s'apropen entre si dibuixant una corba (sobretot si no es coneixen). Això és també el que fan quan van sense corretja i se'ls deixa fer les coses a la seva manera. Si permetem al nostre gos fer el mateix quan està amb nosaltres millorarem molt la relació i confiança amb ell.
Alguns gossos necessiten realitzar corbes llargues per apropar-se, on uns altres amb prou feines es desvien. Permetem al nostre gos decidir quina és la forma adequada i segura per a ell de sortejar cada situació. Si ha rebut una bona socialització, només realitza corbes quan el gos que està a punt de conèixer ho necessita, per no espantar-lo i ser educat amb ell. Mantinguem sempre la corretja fluixa (o sense lligar, si és permès) i deixem que ell decideixi! De la mateixa manera quan ens apropem a conèixer –sense el nostre gos- a un altre gos, realitzem una corba per aproximar-nos-hi i, com més ansiós, poregós o agressiu es trobi el gos, més profunda i lenta haurem de realitzar la corba.

Altres senyals de calma
Fins ara hem revisat els senyals de calma més comuns que realitzen cada dia. Però n'hi ha molts més, esmentarem alguns perquè puguem observar-los:
“Smiling” (somriure), portant les comissures dels llavis cap a enrere i a dalt, o mostrant les dents com un somriure de “orella a orella”.
Espetegar els llavis i la llengua.
Moure la cua. En ocasions el moviment de la cua, si és nerviós i rígid pot representar un senyal de calma.
Orinar-se. Un gos que s'orina damunt, ajupint i corbant el seu cos i arrossegant-se cap al seu amo movent nerviosament la seva cua, està mostrant tres clars senyals de calma i també de por. Provablement farà llepades a l'aire i si el seu amo s'apropa li lleparà les comissures de la seva boca (“sigues amable amb mi, per favor”).
Ajupir lleugerament el cap i les orelles i alçar els ulls per mirar-te com un cadell desvalgut és un senyal que utilitzen també alguns gossos. Ningú faria mal a un gos que et mira així.
• Tirar-se al terra amb la panxa cap amunt és un poderós senyal de calma (i no té res a veure amb submissió)
I n'hi ha molts més de senyals que s'usen, generalment, en combinació amb uns altres ja esmentats. Per exemple, un gos pot marcar amb orina un arbre, donant l'esquena a qui va dirigit el seu senyal. Aquest és un clar senyal per calmar, per exemple, a un molest gos adolescent.

Situacions de trobada
(hem subratllat els senyals de calma al text de continuació)
Una trobada entre dos gossos que no es coneixen entre si difícilment mostrarà signes de submissió importants, o del que la gent anomena “comportaments dominants”. Generalment la trobada serà alguna cosa així:
King i Prince es veuen a 150 metres de distància i mantenen el seu cap apuntant en la direcció de l'altre gos. Allí mateix comencen a donar-se senyals. Prince es queda quiet (Freezing) un moment i després comença a caminar una mica més lent, King camina lent i ajup lleument el cap (olorar) mentre segueix el que fa Prince de reüll. Quan King és més a prop (50 metres), Prince comença a llepar-se el musell intensament i es gira donant un costat a King mentre comença a olorar el sòl. Ara King està tan a prop (20 metres) que necessita mostrar-se encara més calmat i comença a dibuixar una corba allunyant-se una mica de Prince –camina molt lent i comença a llepar-se el musell també-. Prince s'asseu i gira el cap mirant cap a la direcció oposada a King. Ara, els gossos han llegit el comportament de l'un altre tan bé, que saben perfectament si el que desitgen és acabar d'apropar-se i saludar-se des de prop o, potser, que l'acostament ha estat tan intens que prefereixen deixar-ho per a una altra ocasió i cadascun segueix el seu camí.

Mai no forcis a dos gossos a conèixer-se 
 Permet que els gossos usin el seu llenguatge per trobar-se i conèixer-se, això farà que se sentin més segurs en aquest tipus de situacions. De vegades caminaran bastant directament fins a trobar-se (poden fins a córrer si se senten amb la confiança de fer-ho, encara que difícilment corrin els dos al mateix temps). Poden també apropar-se fins a un punt que els dos trobin segur i després continuar el camí –ells ja han llegit molts metres enrere els senyals de l'altre gos i sembla que no està tan clar que apropar-se més sigui una bona idea- no hi ha necessitat d'arribar sempre a estar cara a cara.
A Canadà, els educadors canins van proposar un altre nom per als “senyals de calma”: el “llenguatge de la Pau”. I això és exactament el que és. Un llenguatge que els dóna la seguretat d'evitar o resoldre conflictes i viure junts d'una manera pacífica. I els gossos són experts en això.
Comença a observar i ho veuràs amb els teus propis ulls. Millor encara, trobaràs una manera de millorar les teves relacions amb el teu gos i altres gossos, simplement perquè començaràs a entendre què t'estan intentant comunicar. Comprendràs situacions que abans et resultaven rares o a les quals donaves altres explicacions. És increïblement emocionant, alhora que educatiu.
Benvingut al món dels gossos, i a l'aprenentatge de tot un nou llenguatge!
Nicolàs Planterose