dissabte, 31 de juliol del 2010

Un investigador manresà troba el depredador oceànic més petit

L'investigador del CSIC Javier del Campo bateja aquest organisme nou per a la ciència com a Minorisa Minuta

El depredador oceànic més petit que es coneix ha estat descobert per un manresà, el microbiòleg Javier del Campo, que va estudiar a l'escola Pare Ignasi Puig, va anar a l'institut Pius Font i Quer i als 31 anys ha complert el somni de posar nom a una nova espècie per a la ciència, i que no ha batejat amb el seu nom, sinó amb el de la seva ciutat; això sí, en llatí, com marquen els cànons: Minorisa.

Llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona i doctor en Microbiologia Ambiental i Biotecnologia també per la UB va desenvolupar la tesi a l´Institut de Ciències del Mar del Centre Superior d´Investigacions Científiques. Actualment és investigador postdoctoral a l´Institut de Biologia Evolutiva (Universitat Pompeu Fabra-CSIC). Ha fet estades de recerca a diferents centres europeus i d´Estats Units i és vicesecretari de la Societat Catalana de Biologia, dintre de l´Institut d´Estudis Catalans.

Minorisa de nom i Minuta per la referència a la seva mida, de només una micra, el més petit dels depredadors que s´alimenten d´altres microorganismes. Del Campo explica que els microorganismes són força desconeguts pel fet que, per la seva petita mida, romanen ocults a l´ull humà, però la seva presència és determinant en els ecosistemes.