dijous, 15 de juliol del 2010

Mascotes Olímpiques

MASCOTA: símbol (sovint un animal) de sort a una institució, empresa o esdeveniment important. Abusivament s'empra per animal de companyia.

WALDI Fou creada pel dissenyador Otl Aicher, bassant-se en la raça teckel, característica de l'Estat de Baviera.
Va ser la primera mascota d'uns Jocs Olímpics d'estiu, i va tenir tan gran acollida que des de llavors cada olimpíada ha comptat amb la seva mascota.
 
AMIK Representa un animal emblemàtic del Canadà: el castor. El nom de la mascota, Amik, significa justament castor en el llenguatge indi algonquí, una regió del nord del Canadà. Representa l'amistat, la paciència i el treball dur que van ajudar el Canadà. Utilitza una banda vermella, tal com les cintes en què es pengen les medalles dels jocs.

MISHA Era un ós dissenyat per Victor Chizhikov imitant els óssos de peluix. Va ser la primera mascota a assolir èxit comercial i popular; a partir d'aleshores tots els grans campionats esportius tenien la seva mascota i els productes derivats (com sèries infantils o merxtandatge). Misha és un nom afectuós en rus, abreviatura de Mikhail. L'ós és un animal emblema de Rússia i les anelles olímpiques que portava al cinturó recordaven la competició.

SAM (en anglès: Sam, the Olympic Eagle) representa un pigarg americà, que és l'ocell nacional dels Estats Units, i fou dissenyat per C. Robert Moore, un dibuixant de la factoria Disney. Rep el seu nom en honor al símbol de l'Oncle Sam, la personificació nacional dels Estats Units.

HODORI dissenyat per Kim Hyun com un tigre amistós, representatiu de les amistoses i hospitalàries tradicions del poble coreà. El nom de la mascota fou escollit entre 2.295 suggeriments enviats pel públic. "Ho" deriva de la paraula coreana "horangi" que significa: tigre, i "dori" és un diminutiu coreà assignat als nens.

COBI  Dissenyat pel valencià Xavier Mariscal, representa un gos d'atura català d'estil cubista. El seu nom prové de COOB, Comitè Organitzador de les Olimpíades de Barcelona.
L'adaptació volumètrica per al marxandatge va comptar amb la col·laboració d'Esteve Agulló i el dissenyador gràfic Josep Maria Trias i Folch, autor també del logotip de Barcelona’92 que Cobi porta al pit.

IZZY Va ser creat pel dissenyador nord-americà John Ryan. És un personatge indefinit de color blau, amb una rialla molt característica. La primera mascota que no representa cap animal. Després d'una freda rebuda pel públic, l'organització d'Atlanta 1996 va demanar al seu creador que el tornés a dissenyar. Però malgrat les modificacions (una figura més atlètica) no va tenir bona acollida. Izzy és considerat com un fracàs comercial en la història dels Jocs Olímpics.

SYD  és un ornitorinc, un animal que té la grandària d'un conill però amb grans mandíbules que semblen un bec. Els seus peus són palmats i s'assembla molt a l'ànec. El nom va sorgir com a homenatge a Sydney, i és l'esperit de la competició, la força en l'esport i l'ànim als competidors. Tractava d'animar als participants perquè tots aspiressin a l'or olímpic i de cuidar la relació home-Medi ambient i per això va ser triat defensor de la naturalesa.
MILLIE té una figura semblant a la d'una equidna, animal típic d'Austràlia, semblant a una eriçó. És la primera mascota femenina co-protagonista, creada tractant d'imitar una dona moderna. Les seves principals característiques són la intel·ligència i la creativitat. El seu nom prové de la paraula mil·lenni, i representa l'esperança de la nova era.
OLLY imita a un cucaburra que és una au que té plomes de molts colors i són molt cridaners. Viu en les copes dels arbres més alts del país. El nom prové de la paraula Olimpíada. Representa l'amistat, l'intercanvi, la varietat de cultures, juntament amb la companyonia i l'esperit olímpic. Els seus creadors van voler que tingués bon humor, molt expressiu i comunicatiu. Però sobretot que fos divertit.

ATENEA i FEBOS 
L'origen dels noms de les mascotes prové d'algunes divinitats de l'Antiga Grècia:
Atena és la deessa de la saviesa i protectora de la ciutat d'Atenes
Febos és un dels molts noms d'Apol·lo, Déu de la llum, la música i l'esport. Són una parella de germans, dissenyats sobre la base d'unes antigues figures del segle VII aC. Encara que no van ser àmpliament populars arreu del món, sí que van tenir gran èxit a Grècia. Representaven la participació, companyonia, igualtat, cooperació, el joc net i tots valors humans més importants pels grecs.

Els FUWA són un grup de cinc amics, que representen els cinc elements de la Naturalesa segons la filosofia tradicional xinesa: metall, fusta, aigua, foc i terra (un peix, un panda, la flama olímpica un antílop tibetà i una oreneta). Els noms van ser elegits recordant noms d'un petit grup: Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying i Nini i quan es pronuncien tots junts (repetint només una vegada cada síl·laba: Bei-Jing-Huan-Ying-Ni) formen una frase que significa "Beijing et dóna la benvinguda". Cadascuna de les mascotes també representa una de les anelles Olímpiques.
WENLOCK i MANDEVILLE Dissenyades per l'empresa Iris Design. Segons el seu autor, Michael Morpurgo, van néixer a partir de les últimes gotes d'acer sobrant de la construcció de l'última biga de suport de l'Estadi Olímpic en una fonedora en Bolton. Els noms de les mascotes es refereixen a dues localitats britàniques de transcendència per a l'olimpisme.
Wenlock el seu nom està inspirat en la ciutat Much Wenlock, porta 5 braçalets de l'amistat i cadascun del color d'una de les anelles olímpics. Té tres punts al seu cap que representen els 3 llocs en el podi. El patró en el seu cos amb el logo dels jocs i la forma en el seu front representa la forma del sostre de l'estadi olímpic.
Mandeville  el seu nom ve de l'Hospital Stoke Mandeville. Fa servir un cronòmetre rosa, en el qual es pot llegir 0:20:12. Al seu cap, un casc amb tres puntes, de color blau, vermell i verd, que representa el símbol Paralímpic.

TOM i VINICIUS creades per Birdo, seleccionat després d'un procés de licitació nacional que va involucrar a les empreses de publicitat, disseny, il·lustració i animació. Volen reflectir la diversitat de la cultura i la gent del Brasil. Vinicius porta el nom del músic Vinicius de Moraes. Representa la fauna brasilera, portant principalment trets de disseny animal: l'agilitat dels gats, influència dels micos i la gràcia de les aus. Pot estirar els seus braços i cames tant com ell vol.  
La mascota paralímpica es diu Tom, anomenat així pel músic Tom Jobim. Ell representa les plantes dels boscos del Brasil i pot tirar qualsevol objecte a partir del cap de fulles i sempre està creixent i superar els obstacles. Entre el marxandatge de les mascotes hi ha un kit de Lego. És la primera vegada que Lego va fer una versió comercial de les mascotes oficials dels Jocs.