dilluns, 26 de gener del 2015

La torsió d'estómac

La dilatació-torsió d'estómac és una de les urgències més greus i una de les malalties més temudes pels propietaris de races grans. Si no es tracta a temps, pot causar la mort de l'animal.
El procés es desencadena per una excessiva producció de gasos produïts en la fermentació que té lloc durant la digestió dels aliment la qual cosa provoca una dilatació anòmala de l'estómac i la possibilitat d'un gir i torsió.
L'estómac també pot bascular més del compte per diferents motius: pel moviment, salts, i canvis de postura. Provoca el col·lapse circulatori dels vasos sanguinis d'aquesta regió, amb el consegüent risc de mort.
Hi ha races amb més predisposició de patir aquest problema, sobretot els gossos prims i de pit profund: Pastor Alemany, Dogo, Mastí, Boxer, Rottweiler, Dobermann.

La Dilatació-Torsió d'Estómac és fàcil d'identificar:
- Es mostra inquiet, no para de moure's i es queixa.
- Rota o sofreix espasmes abdominals.
- Intenta vomitar però no ho aconsegueix i només llança saliva espumosa en abundància.
- El seu abdomen s'infla i es posa tibant, dur i timpànic (sona com un tambor).
Si hem detectat aquests símptomes en el nostre amic, hem d'actuar ràpidament i portar-lo immediatament al centre clínic veterinari, cada segon que passi pot agreujar el seu estat general i en un parell o tres d'hores el gos pot entrar en un coma irreversible i morir.


 
Tractament
Quan el nostre amic arribi a urgències, el primer que faran és estabilitzar-lo: li col·locaran immediatament un catèter intravenós per administrar-li líquids a gran velocitat. Si encara és possible, li faran un rentat d'estómac amb una sonda a través de l'esòfag per descomprimir l'estómac. Una vegada superada aquesta fase, s'ha d'operar. La intervenció, que consisteix a unir l'estómac al còlon limitant la seva mobilitat, permetrà reduir de manera significativa el percentatge de recaigudes.
Si hi ha risc que el gos no pugui suportar l'anestèsia perllongada que requereix l'operació (per edat, cardiopaties...), s'haurà de practicar una gastrostomia (introduir una sonda a l'estómac per on alimentar-lo).
Una vegada hagi sortit tot bé, hem de seguir cuidant al nostre gos per intentar que no hi hagi complicacions postoperatories (peritonitis, arrítmia cardíaca i possibles necrosis del tub digestiu).


Prevenir la Torsió d'Estómac

Malauradament, a dia d'avui encara no se'n coneixen les causes de forma concloent. El que és clar és que hem de posar de la nostra part i afavorir les condicions perquè el nostre amic no es vegi afectat:

- Hem d'evitar que faci qualsevol tipus d'exercici violent durant les dues hores posteriors al menjar i en l'hora anterior al menjar o a la beguda.
- Tampoc grans ingestes de menjar (és recomanable fraccionar en dues preses mínim la racció diària, sobretot per als gossos de mida gran).
- Utilitzar preferentment una de les raccions de menjar humit.
- No s'ha d'alimentar a última hora de la nit, just abans d'anar a dormir.
- Si beu desmesuradament és important limitar-li la quantitat d'aigua que tingui al seu abast.
- No s'ha d'alimentar si sembla estressat o excitat. 
- Si ha de viatjar amb cotxe és recomanable que ho faci en dejú.
- Vigilem especialment el gos que vomita freqüentment o que ja ha sofert la Torsió d'Estómac