dilluns, 18 de novembre del 2013

La importància de jugar amb el nostre gos


De la mateixa manera que una nutrició adequada i una llar confortable, el joc també és important per al benestar del nostre amic.

El joc és una forma excel·lent de fer exercici i, a més de ser divertit i estimulant, ens permet interactuar amb el nostre gos i reforçar el vincle que ens uneix. El joc és important per a tots els gossos, però especialment per aquells que passen molt temps dins de casa. Si per qualsevol raó no tenim l'oportunitat de treure’l tan freqüentment com desitjaríem, intentem compensar-ho dedicant més temps a jugar amb ell.

Jocs senzills
Ens sorprendria comprovar com el joc més senzill pot resultar realment divertit per al nostre gos. Jugar a perseguir o “caçar” objectes és un dels jocs preferits. Els encanta anar darrere de pilotes de tennis, freesbies i altres joguines, especialment si cruixen. Pot ser que al nostre amic li agradi empènyer o anar darrere d'una joguina de mida més gran, com una pilota de futbol. O simplement que li agradi perseguir-nos a nosaltres mateixos quan sortim corrent.

Aquests jocs de “perseguir” també funcionen a l'aigua, encara que això dependrà, per descomptat, de si al nostre gos li agrada l'aigua i de la facilitat que tingui per nedar.

Anem amb compte amb la grandària de les pilotes en cas que les usem com a joguina. Han de ser prou petites perquè les pugui agafar amb la boca, però prou grans perquè no les hi pugui empassar. També és important que limitem el seu nombre de joguines i que solament utilitzem aquelles que més prefereixi. Quan tenen massa joguines, moltes vegades es confonen.

Activitats més divertides

Podem intentar jugar amb el nostre gos a resoldre situacions. Fiquem un premi dins d'una caixa de cartró i apropem-la al nostre amic perquè intenti treure’l. Al principi usem una caixa senzilla de cartró en la qual trobar el premi sigui fàcil i a poc a poc augmentem la dificultat del joc, amaguem-lo sota un coixí, entre plecs de roba, darrere una porta, etc. aquest joc podem fer-lo dins o fora de casa.

Si no tenim sentit del ridícul podem involucrar-nos encara més en el joc. Posem-nos de quatre grapes i apropem-nos el més possible al nostre amic. Dobleguem els colzes, baixem el cap i bordem el millor que sapiguem. Probablement el primer cop el nostre gos ens miri una mica estranyat. Tornem a bordar i ell retornarà el nostre senyal movent la cua, fent n salt enrere, ajupint-se com nosaltres, o amb un lladruc. Allunyem-nos una mica i tornem cap a ell i tornem a bordar-li. Repeteix. S'adonarà de seguida de com funciona i es convertirà en un dels seus jocs preferits.

Tinguem en compte que el company de jocs no tenim perquè ser exclusivament nosaltres. Els gossos adequadament socialitzats gaudeixen molt jugant amb altres gossos a “barallar-se”, perseguir-se o explorar.

Consells per jugar

■Si tenim un gos que passa molt temps dins de casa, assegurem-nos que juguem prou amb ell, perquè pugui descarregar tot l'excés d'energia acumulat i se senti estimat.

■L'ensinistrament pot ser un joc. Quan ensenyem al nostre gos a venir quan se li crida en positiu, ho aprèn perquè per ell suposa una espècie de joc.

■No utilitzem objectes personals o coses de casa com a joguines. Ell no sabrà distingir entre la vella sabatilla que li llances perquè jugui i les noves que t'acabes de comprar.

■Fes un esforç per cobrir totes les necessitats del teu gos, incloent el temps de joc que necessita. Si no pots dedicar-li molt temps, demana-li a un membre de la teva família o a un amic que t'ajudi.

No subestimis la importància que el joc té per als gossos: no només gaudeixen i es diverteixen, sinó que a més suposa una activitat física que els permet cremar energia, ajudant-los a relaxar-se. I el més important: reforça el vincle amb nosaltres i se sent estimat.