dilluns, 23 de setembre del 2013

En què ens hem de fixar quan comprem pinso?

A l'etiqueta d'un sac de qualsevol pinso, els ingredients apareixen per ordre de quantitat, de major a menor. Per tant, si una etiqueta comença per: Cereals, carns, etc.. vol dir que l'ingredient més abundós és el cereal (blat normalment) i després la carn, seguit de la resta.

Hem de tenir en compte que no tots els pinsos que hi ha al mercat tenen una qualitat acceptable ja que no tots aporten els nutrients diaris que necessita el nostre gos. Abans de comprar el pinso per al nostre amic, és important que ens fixem bé en l’etiqueta ja que hi ha moltes diferències de qualitat.


En quines coses ens hem de fixar:





Aportació calòrica
És molt important que comprovem l’aportació calòrica, ja que entre diferents pinsos hi pot haver una variació de 200 a 300 kcal per cada 100 gr. (si la ració recomanada pel fabricant cobreix les necessitats diàries del nostre gos que varien en funció del seu pes i l’activitat física). S’ha comprovat que molts pinsos no arriben a satisfer aquesta necessitat i això vol dir que no quedarà satisfet i menjarà el doble per cobrir-les. Un bon pinso és el que amb poca quantitat ja obté tot el que el seu cos necessita.
Residu mineral
Tot i que és normal que els pinsos tinguin contingut residual de minerals, quan la quantitat és elevada pot significar que s'han utilitzat ingredients de poca qualitat com peles de cereals en lloc del gra o una farina feta de becs, potes i plomes de pollastre en lloc de carn.
Fibra
La fibra és molt convenient ja que té un efecte saciant i ajuda al trànsit intestinal. En general els pinsos solen tenir entre un 1% i 3% de fibra. Quan la proporció és superior només enganya la gana, i fa que el nostre amic faci les caques més toves. I quan és inferior és insuficient.





Hidrats de carboni
Encara que per una correcta alimentació  no són imprescindibles, són un dels principals components del pinso que provenen dels cereals. Tot i així, hem d’evitar els productes els quals l'aportació calòrica provingui en més del 60 % dels hidrats de carboni.




Proteïnes
Tot i que els gossos no són estrictament carnívors, necessiten aliments rics en proteïnes. Normalment la quantitat de proteïnes que porten els pinsos industrials sol ser acceptable, però tot i així, quan s’analitza la qualitat d’aquestes proteïnes ens adonem que moltes vegades són de molt mala qualitat ja que prové d'ossos i tendons i no tenen aminoàcids essencials o porten massa col·lagen, que és una proteïna animal de baixa qualitat.

Grasses
Quanta més grassa tingui un aliment, més apetitosa serà per al nostre amic, però la quantitat adequada d’aquest element ha d’estar entre el 5% i el 20 %. Massa quantitat produeix obesitat i si n'hi ha poca farà que sigui poc apetitós pel nostre amic. És important que la grassa utilitzada sigui de bona qualitat per garantir un bon estat de la pell i el pèl del gos.

Minerals
Hi ha diferents productes amb quantitats inadequades de minerals. Alguns tenen excés de calç que pot provocar càlculs renals o estrenyiment a part d’afavorir problemes articulars i de creixement.

Vitamines
És important fixar-se que continguin vitamines A, E i D. La vitamina E és un antioxidant natural essencial per a la prevenció d’alteracions immunològiques, de reproducció de la pell i de la musculatura.
Potser també t'interessa: La nutrició animal