dilluns, 15 de juliol del 2013

Quin tipus d'amic caní ets?

Aquestes descripcions de perfils de persones amb gos són simplement per entreteniment, fruit de l'observació diària, sense cap investigació intensiva ni seriosa.

1. El /La parcel·les: Persona amb terreny però poques ganes de dedicar-li temps al gos, pensa que l'espai per córrer supleix totes les necessitats del seu gos, que preferiria viure en un pis de 30m i tenir més contacte amb el seu amic humà.


2. El /La desídies: la deixadesa que perjudica al seu amic però que, com a mostra de lleialtat, segueix al seu costat en lloc d'haver emigrat a un altra casa. "hauria d'anar al veterinari, coixeja des de fa mesos… hauria de treure'l, demà ho faré…"
 
3 El /La projector/a: Personatge perillós que intenta projectar en el seu amic les manques de la seva personalitat. Nois joves amb gossos forts, que tot i amb pocs recursos econòmics es compren un gos en un criador només per fardar de quant els ha valgut. Tenen el seu certificat de pedigrí emmarcat.

4 El/La corregidor/a: Persona insatisfeta. No li sembla bé res del gos. fa pudor, deixa pèl, estira de la corretja, no juga amb altres gossos, borda, saluda, no saluda, fa caca, no fa caca...

5 La sergent/a: li encanta dirigir-se al seu gos en to marcial. Molts joves dolços en el seu tracte canvien el to per dirigir-se al seu gos. Les ordres són ordres i es compleixen, i punt! Solen ser bons guies ja que deixen clar al gos què volen que faci i com fer-ho, però no mostren cap emoció carinyosa cap al gos.


6 El/la mami: parla al gos com si fos un bebè. El to sol ser agut, sent que és la manera d'entendre's amb el seu amic i ell s'infantilitza. Parla de més creant-li al gos dos efectes: 1) confusió 2) sordesa selectiva de la seva veu.

7 El /La refugis: Sempre pregunta d'on has tret el gos. Si te l'ha donat el gos el teu cosí fatal perquè el teu cosí no opera, si l'has comprat a un criador fatal perquè hi ha mil gossos per adoptar, si l'has comprat en una botiga fatal perquè comercien amb vides. Si tens un Ridgeback de Rhodèsia et miren malament perquè és un capritx, però si és adoptat genial! Ets el seu millor amic! Les seves frases són: Esterilitza! Adopta! Fes-te voluntari!

8 - El /La hippie: mai no ha posat una corretja, ni collar, ni vacuna, ni pipeta, mai li ha ensenyat res al gos, sempre van junts per tot arreu, mai no el crida, mai no l'agafa, ni per creuar una autopista de 7 carrils. Les seves frases són: el gos ja sap, ja vindrà, ja es buscarà la vida.

9 El /La pilotes: només entén la relació amb el seu amic si hi ha una pilota pel mig. Quan van al parc...pilota, a la muntanya... pilota, a casa... pilota, perquè faci alguna cosa... pilota, i així tota la vida. Les seves frases: corre, porta, dóna'm.

10 El /La suficient: creu que poc és suficient. El treuen cinc minuts al dia i ja se'ls fa costa amunt. No li poden dedicar temps i els molesta quan demana atenció.


11 El /La llest/a: opina de tot, intenta corregir, ajudar, opinar, sense cap base, només opina. Mai no escoltarà ni atendrà les raons per les quals passen les coses. Pensa que el seu gos és el més llest perquè creu que ell també ho és. Li ha ensenyat quatre habilitats senzilles que els fan centre d'atenció a les reunions.

12 El /La llegit/a: s'ha llegit tots els llibres i tots els articles de totes les revistes de gossos. Sap exactament les neurotoxines que es troben en el bocí de kleenex que s'ha menjat el teu gos i la probabilitat real que mori en aquest mateix instant.

13 El/La post-educador: Va anar a un educador fa un temps i usa tot el que va aprendre en tots els gossos. La majoria d'actuacions provinents d'una metodologia antiga.

14 El/La internauta: s'ha xopat milers de videos sobre milers de coses que el gos pot fer i intenta per tots els mitjans que el seu també ho faci. Pujar-se a l'esquena, patinar en skate, fer volteretes, etc

15 El/L'experiència: gran historial de gossos al llarg de la seva vida. Gran amant dels gossos i creador d'un mètode propi de criança, ensinistrament i comunicació amb el gos. Sap d'alimentació, veterinària, conducta, etologia. Les seves tècniques de vegades són genials, i unes altres són creences falses (refrega-li el musell amb orina, pegar-li amb un diari…)


16 El/La vell/a del poble: desconeix tècniques, mètodes, mai ha ensenyat res concret al gos, però que per la seva comunicació clara, fan un binomi genial. Encara que sigui femella, sempre es tractarà de gos.

17 El/La animalista: amor als animals a l'extrem màxim. Viu en un pis compartit i posseeix 7 gossos (de tots els sexes i edats) 4 gats, agaporni, cobais, tortugues... i si de fet avui es troben un altre, també se l'emportaran.


18 El/La menjars: Només pensa que el gos té gana. La seva relació amb el seu amic es basa a donar-li de menjar. Sempre acaben caient un tros d'entrepà, pernil, etc. Se sent reforçat en aquest pensament perquè el gos l'associa amb menjar fàcil i el segueix.

19 El/La competidor/a: creu que els gossos són competidors com ells i estan obsessionats a entrenar amb el seu amic, sigui gran o petit, jove o vell.

20 Binomis curiosos: de vegades la casualitat junta binomis estranyíssims que necessiten ser nomenats en aquesta llista. Aquests amos calbs que porten al seu Schnauzer a arreglar-li el serrell setmanalment, aquella velleta que treu a passejar als dos pit bull del seu nét i que li fan més cas que a ell, aquell tipus de dos metres que passeja el chihuahua que un dia li va regalar a la seva ex. Aquelles noies joves que s'han comprat un border collie i no saben on ficar-se. Aquells que es volen treure la carrera de veterinària només per lligar a la facu. i es troben amb els problemes de salut del gos, la nena a qui li compren un pastor alemany impressionant i li diu “pinky”, i així fins a l'infinit…

És un article d'humor, fet amb la nostra millor intenció, però també com a avís que la casuística del gos sempre és la mateixa: Si totes les persones féssim més coses amb el nostre millor amic segurament es guanyaria en qualitat de vida (gos i guia), els nostres problemes de la nostra vida en comú es reduirien.