divendres, 19 de juliol del 2013

Falsos mites sobre l'alimentació canina



És molt freqüent que ens deixem guiar per una sèrie de creences que s'han anat transmetent de boca-orella.

Mite 1- EL MEU AMIC CANÍ POT MENJAR EL QUE JO MENJO?
Els gossos no tenen ni els mateixos hàbits ni les mateixes necessitats nutricionals que els humans. Són carnívors no estrictes, és a dir, aprofiten tant les proteïnes animals  com les vegetals de qualitat. Podria viure perfectament una dieta vegetariana (NO passa amb els gats, que són carnívors), i al contrari que l'home, poden assimilar grans quantitats de greix. Els seus requeriments de minerals i de vitamines són molt diferents als de l'home. El seu aparell digestiu no està adaptat a molts dels ingredients i condiments que usem per cuinar.

Mite 2 - EL GOS NECESSITA VARIAR LA SEVA ALIMENTACIÓ?
L'ideal per a un gos és rebre tots els dies el mateix aliment. Els canvis freqüents l'exposen a trastorns digestius. Les modificacions brusques no deixen que la flora intestinal específica es readapti al nou aliment. Quan calgui fer un canvi d'alimentació hem de realitzar-lo mitjançant una transició progressiva al llarg d'uns dies.

Mite 3 - EL CALCI REDREÇA LES ORELLES DEL CADELL?
En realitat, el calci i les vitamines no serveixen per res en aquest cas, ja que les orelles estan formades per cartílag que no fixa el calci (si ho fes es convertiria en os!).

Mite 4 - FAIG BÉ DONANT-LI OSSOS PERQUÈ ES NETEGI LES DENTS?
La veritat és que els ossos provoquen només que problemes. En les dents poden produir trencaments i un desgast excessiu; en el tub digestiu poden originar obstruccions, perforacions, així com gastritis, enteritis, retenció de femta (restrenyiment), entre altres.

Mite 5 - ELS GOSSOS HAN DE MENJAR UNA SOLA VEGADA AL DIA?
Un costum molt comú és donar-li el seu menjar diari en una sola ració. Com que porta sense menjar tot el dia, està famolenc i l'ingereix tot d'una vegada. Una ingesta tan voluminosa i sobtada pot provocar alteracions gàstriques i intestinals, una digestió insuficient i menor absorció dels nutrients. El més recomanable és donar al cadell el seu aliment diari repartit en 4 vegades al dia i els adults en 2 o 3 vegades al dia.

Mite 6 - CAL AFEGIR CARN ALS ALIMENTS INDUSTRIALS?
Els productes comercials d'alta qualitat estan estudiats i formulats per respondre perfectament a les necessitats nutricionals específiques de les diferents situacions fisiològiques (creixement, gestació…), de les diferents grandàries, de determinades sensibilitats... això significa que no cal afegir-hi res més.

CONCLUSIÓ:
El que hem de tenir present sempre, és que si donem al nostre amic un aliment complet i equilibrat, d'alta qualitat i adequat a les seves característiques, no hem de donar-li res més.