divendres, 21 de maig del 2010

Les cigonyes a Ponts

Van haver de passar els trenta-tres dies reglamentaris d’incubació per a poder veure néixer el primer poll de cigonya d’aquest any a Ponts. El rellotge biològic no va fallar i els càlculs estimats es van complir. El primer dia que la cigonya femella del campanar es va poder observar que jeia en posició de posta fou el matí del dia 24 de març. Els càlculs estimats feien una predicció del naixement del primer poll al voltant del dia 26 d’abril. Cap al capvespre del dia 25 ja es podia observar que l’actitud de les cigonyes era anormal i alguna cosa es bellugava a dintre del niu. Havia nascut el primer poll de cigonya.
Un total de 3 polls de cigonyes han nascut enguany al niu de dalt del campanar, xifra molt comú en aquesta espècie. Els dies transcorreguts entre el naixement del primer poll i el segon van ser d’uns 10 dies aproximadament, la mateixa xifra que entre el segon i el tercer poll. Les primeres setmanes de vida els pollets presentaven un plomissol de color blanc en tota la seva extensió. Passades tres setmanes els petits ja presenten la coloració típica de les cigonyes adultes a excepció de bec que és de color negre, en comptes del vermell típic dels adults.
L’alimentació i cura dels petits fou una tasca compartida pels pares. Un cop les cigonyes adultes tornaven al niu després d’elles alimentar-se, aquestes feien regurgitacions introduint l’aliment a dins del bec dels famolencs polls. En cap moment els petits han estat desprotegits i sense vigilància. Sempre romania un adult amb ells al niu. Quan arribava una cigonya adulta al campanar, la qui s’hi estava al niu rebia a l’altre amb un senyal de benvinguda emetent el claqueig característic emès pel repic fet amb el bec. Acte seguit, s’intercanviaven les posicions, alternant els torns d’alimentació i de la cura dels petits.
A mesura que els polls creixen, l’espai lliure del niu cada vegada és més reduït. Arribats en aquest punt, els adults resten sempre dempeus.
La situació pel que fa al niu de la parella de cigonyes que hi ha a sobre d’una grua ha estat ben diferent. Molt abans de la data calculada per al naixement de les petites cigonyes, l’actitud dels adults preveia que alguna cosa anava malament. Tots dos adults restaven dempeus, amb senyal de consolació un amb l’altre. Alguna cosa els ha succeït a aquesta parella de cigonyes que no ha nascut cap cria al seu niu. Durant tot el mes de maig es podia observar costums i comportaments molt variats i diversos. Durant molts dies no es va observar a cap de les cigonyes a dalt de la grua, talment com si haguessin marxat. Un altre dia en podíem veure la femella en actitud de posta. I altres moments les observàvem a dalt de la grua sense que fessin res d’especial.
Cara i creu per a les dues parelles de cigonyes que aquest any han volgut fer la parada i fonda a la vila de Ponts.
Francesc Alcázar
Article publicat al número 280 de Portaveu